Tovari avaa toimipisteen kuuhun

TovariMoon on hanke, jossa Markkinointitoimisto Tovari avaa uuden toimipisteen kuuhun. Valmiudet toimia etäisyyksien päästä ovat jo hyvät, sillä Tovarilla on tällä hetkellä toimipisteet Joensuussa, Porissa ja Turussa. Ajankohta on erityisen sopiva, sillä kesällä tulee tasan 50 vuotta siitä, kun ensimmäinen ihminen laski jalkansa kuun kamaralle. Kun vuoden 1972 jälkeen Kuussa on vieraillut vain miehittämättömiä luotaimia, niin nyt on aika ihmisen jälleen saapua kuuhun, nyt pidempäänkin kuin vain piipahtamaan.

TovariMoon ei ole vain erikoisuudentavoittelua, vaan taustalla on harkittu kasvustrategia:

— Menemme kuuhun bisnestä tekemään. Jos samaan aikaan saamme kokea seikkailun, niin mikäs sen hienompaa. Olemme jo osoittaneet pärjäävämme Joensuun ilmastossa ja Porin karuudessa, joten uskon, että selviydymme hyvin myös kuun olosuhteista, toteaa Tovarin toimitusjohtaja Jussi Pirhonen

Kuun toimipisteen liiketoiminnallinen kannattavuus rakentuu useammasta eri elementistä. Huomioarvo on tottakai arvokas asia sinällään, mutta kuu toimintaympäristönä tarjoaa myös muita mahdollisuuksia. Kevyt painovoima antaa mahdollisuuden kuvata omanlaisiaan mainosfilmejä. Tuotteiden dummyja kuvauksia varten tehdään 3D-tulostimella. TovariMoonin elämästä on myös mahdollista tuottaa mielenkiintoista sisältöä, jolla on kysyntää reality-tv-markkinoilla.

Myös still-kuvien markkinat ovat olemassa. Maan kuvaaminen kaukoputken avulla ja osana avaruutta mahdollistaa aivan uudenlaisen kuvamateriaalin ottamisen. Myös kuun pinnan ja muun avaruuden kuvaaminen ilman ilmakehän häiritsevää vaikutusta antaa mahdollisuuksia aivan uudenlaisten kuvatuotteiden tekemiseen.

Tärkeä osa toimintaa kuussa on myös myynti. Kun kuusta soitetaan, niin puhelu kyllä otetaan vastaan.

— Uskomme kylmäsoittojen läpimenoprosentin parantuvan merkittävästi, vaikka viive tekeekin puheluista sinällään hieman hankalia, miettii potentiaalisia asiakkaita kontaktoiva Lauri Ruotsalainen.

Kuu

  • Syntyi maasta planeettatörmäyksen seurauksena irronneesta materiaalista 4,5 miljardia vuotta sitten
  • Keskimäärin noin 384 400 kilometrin etäisyydellä maasta
  • Lämpötila +130C ja −200C välillä
  • Painovoima ⅙ maan vastaavasta, kuusi kiloa maassa painaa kilon kuussa
  • Maisemana tummat basalttimeret ja vaaleat ylängöt
  • Kuusta on aina sama puoli Maata kohti
  • Kuu on vuoroveden pääasiallinen aiheuttaja

Olennaista avaruuden­valloituksessa

Myyntisoitot ovat merkittävä tuotekehitysympäristö myös Tovarikuun liiketoimintamallin ehkä tärkeimmälle osalle, jossa on tarkoitus kehittää avaruusviestintään tarvittavia keinoja ja niihin liittyviä protokollia. Interplanetary Internet (IPIN) eli avaruusinternet on ollut pitkään tutkimuksen kohteena. Muun muassa NASA ja DARPA ovat rahoittaneet alan tutkimusta. TovariMoon luo näin myös osaltaan pohjaa ihmiskunnan avaruuden valloitukselle.

Kuuhun siirtyminen tapahtuu hyödyntämällä nyt jo lopetetun Yhdysvaltain avaruussukkulaohjelman tuloksia. Tässä tapauksessa rakennetaan aiempaa suurempi avaruussukkula vanhojen piirustusten pohjalta. Koska sukkulan tarvitsee kestää vain yhdensuuntainen lento kuuhun ja laskeutuminen, pystytään hyötykuormaa kasvattamaan huomattavasti. Tulevaisuuden huoltolentoja on suunniteltu toteutettavaksi SpaceX-yrityksen alusten avulla.

Vaikka komennukset kuuhun on suunniteltu muutaman vuoden mittaisiksi, niin työturvallisuus ja työhyvinvointi ovat olosuhteiden vuoksi hyvin haastavia. Firman puolesta on mukaan hankittu kaikkien suoratoistopalvelujen sisällöt lähtöhetkellä. Erityinen matalassa painovoimassa toimiva kuntosali on olennainen osa toimintakyvyn ylläpitoa.

Elintärkeät yhteistyö­kumppanit

Business Joensuun toimitusjohtaja Harri Palviainen pitää TovariMoonia hyvin potentiaalisena projektina.
— Pieniltä paikallisilta yrityksiltä tarvitaan rohkeutta suurille tavoitteille. Kuuhun laajentaminen kuulostaa juuri siltä – ja se vie koko seutua uusiin ulottuvuuksiin, tiivistää Palviainen.

Avaruusprojektien kokemusta on saatu mukaan, Epic Challenge -projektista joka on tehnyt yhteistyötä NASAn kanssa. Epic Challenge -kursseilla opiskelijat ovat ratkoneet Marsin asuttamiseen liittyviä ongelmia ja näitä ratkaisuja on mahdollista hyödyntää myös Tovarikuun toiminnassa.

— On hienoa nähdä, että Tovarin tyypit ovat ottaneet Epic Challenge -ohjelman opit heti käyttöön ja tähtäävät niiden avulla korkealle, kuvailee projektipäällikkö Jesse Korhonen tunnelmiaan.

Joensuulaisten yhteistyö NASAn kanssa sai ylipäätään alkunsa joensuulaisen Valamis-oppimisympäristön käytöstä. Valamis on älykäs oppimisympäristö, joka tekee oppimistuloksista näkyviä ja mahdollistaa organisaatiossa tapahtuvan oppimisen ja kehittymisen seuraamisen.

— Mahtavaa ennakkoluulottomuutta lähteä sinne, missä kukaan ei aikaisemmin ole pitänyt toimistoa. Meilläkin on toimistot monissa paikoissa, mutta kuuhun asti emme ole vielä ehtineet, kertoo Valamis Oyn toimitusjohtaja Jussi Hurskainen.

Liiketoiminta­malli

Mainoskuvaus

Mainos­kuvaukset

Valokuvaus

Valokuvaus

Reality-tv

Reality-tv

Myynti

Myynti

IPIN-kehitys

Puusauna ei onnistu

Avaruusyrittämiseen liittyy runsaasti omanlaistaan byrokratiaa. Ensinnäkin avaruustoimintalupa on saatava Työ- ja elinkeinoministeriötä ministeriöltä hyvissä ajoin ennen lähtöä. Toimipiste on myös rekisteröitävä Suomen avaruusesinerekisteriin, jossa tällä hetkellä on viisi esinettä. Vuonna 1967 solmitun kansainvälisen avaruussopimuksen mukaisesti noudatetaan avaruudessa sen maan lakeja, jonne alus tai vastaava on rekisteröity. Näin Tovarikuussa noudatetaan Suomen lakia, vaikka ollaankin kuun pinnalla.

— TovariMoonin kello tulee käymään Suomen aikaa ja muutenkin pyrimme kodinomaiseen elämiseen. Sauna on tosin sähkösauna, sillä puusauna olisi ollut melkoinen happisyöppö. Sähköä sen sijaan on tarjolla runsaasti aurinkopanelien kautta, kertoo toimitusjohtaja Pirhonen olosuhteista Tovarin uudessa toimipisteessä.

Tukikohta rakentuu vielä nimeämättömän avaruussukkulan rungon pohjalle. Ehdota nimeä Tovarin some-kanavissa.

Liiketoiminta­malli

Mainoskuvaus

Mainos­kuvaukset

Valokuvaus

Valokuvaus

Reality-tv

Reality-tv

Myynti

Myynti

IPIN-kehitys

Katsele

Jo vuonna 1963 toimittaja Hannu Karpo matkasi Pohjois-Karjalaan kyselemään ihmisiltä halukkuutta ensimmäiseksi avaruusmatkustajaksi. Halukkuutta löytyi jo silloin.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/11/09/karpo-pohjois-karjalassa-lahtisitko-avaruuteen

Yksityinen avaruusyhtiö SpaceX laukaisi kapselin avaruuteen
https://yle.fi/uutiset/3-10670168

Japanilainen laskeutuja lähetti kuvaa asteroidin pinnalta
Kilonpainoiset laskeutujat loikkivat asteroidin pinnalla hyppymekanisminsa avulla.
https://yle.fi/uutiset/3-10431151

Suomalainen satelliitti onnistuneesti matkaan – ”Olemme nyt ison tapahtuman alkumetreillä”
Suomalainen Aalto-2 -satelliitin laukaisu noin vuoden takaa.
https://yle.fi/uutiset/3-9570625

Avaruuskansiot
26-osainen avaruutta käsittelevä tv-sarja. Kymmenminuuttisten jaksojen aiheina mm. äärettömyys, planeetat, galaksit ja asteroidit.
https://areena.yle.fi/1-2694847

Kuuntele

Ensimmäinen suomalainen avaruuteen lähetetty satelliitti on höyrystynyt suunnitellusti ilmakehässä. Mitä seuraavaksi? Juuso Pekkisen haastateltavana on Aalto-yliopiston professori Jaan Praks. Aiheina mm. ensimmäisten satelliittien opit, sähköpurjeen ja plasmajarrun mahdollisuudet, sekä avaruusromuongelman taklaaminen.
https://areena.yle.fi/1-50056709

Neliosainen Astrobiologiaa-sarja käsittelee avaruudessa toimimisen mutkikkuutta.
https://areena.yle.fi/1-4581177

Kosmologiasta, joka tutkii maailmankaikkeuden syntyä ja rakennetta, on tullut täsmätiedettä ja nykyisin tutkijat pystyvät varsin tarkkaan hahmottelemaan maailmankaikkeuden kehitysvaiheita syntymästä nykyhetkeen.
https://areena.yle.fi/1-4041282

Ihminen on kolonialistinen eläin, joka haluaa tutkia avaruutta ja rakentaa siirtokunnan Marsiin. Mutta mitä avaruuden tutkimus käytännössä on, vieläkö ufoihin uskotaan ja millaista perspektiiviä avaruus ihmiselle antaa?
https://areena.yle.fi/1-4550345

Avaruuslentojen radiokeskustelut NASAn sivuilla.
https://app.exploreapollo.org/moments/moment/11

Lue

Avaruuslentojen koettelemukset ihmiselle (€)
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005992167.html

HS:n pääkirjoitus 2.1.2019: Edessä on oikein hyvä vuosi, ainakin avaruuden kannalta.
Vuonna 2019 nähdään uusi rynnistys avaruuden tutkimisessa, ja nyt mukana on sekä uusia maita että yksityisiä yrittäjiä.
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005951827.html

Tähtitiedelehti Tähdet ja avaruus
https://www.avaruus.fi/uutiset.html

Mika Aaltolan kolumni: Avaruuden villi länsi häiritsee Suomeakin
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006036982.html

Kosmologian termipankki
Kosmologia on luonnontiede, joka tutkii maailmankaikkeutta kokonaisuutena. Kosmologian tutkimuskohteisiin kuuluvat mm. maailmankaikkeuden laajeneminen, ainekoostumus ja sen kehityksen eri vaiheet. Kosmologialla on läheinen yhteys tähtitieteeseen ja hiukkasfysiikkaan.
http://tieteentermipankki.fi/wiki/Luokka:Kosmologia