Blogi

Ansaittu media: 5 vinkkiä lehdistötiedotteeseen, joka menee varmemmin läpi

Ihan turhaan pihtaat yrityksesi hienoja saavutuksia, uudistuksia, tempauksia tai kannanottoja ajankohtaisiin aiheisiin. Niistä kyllä kannattaa kertoa, ja mielellään ennemmin kuin myöhemmin. Tämän blogin vinkeillä teet tiedotteestasi mielenkiintoisemman ja helpommin julkaistavan.

Vinkki 1. Ketään ei kiinnosta.

Kun alat laatia lehdistötiedotetta yrityksen nimissä, ihan ensimmäinen sääntö on tämä: unohda se, miksi kyseinen asia kiinnostaa teitä itseänne. Se, miksi teidän uusi toimitusjohtaja, aluevaltaus tai valmistusmenetelmä on teille todella mahtava asia, ei merkitse tavalliselle median kuluttajalle yhtään mitään. Mieti tätä hetki. Vasta sitten kun osaat asettua tavoittelemasi lehden lukijoiden aamukahvin ääreen ja keksit, mikä teidän asiassa voisi heitä kiinnostaa, ala miettiä tiedotetta.

Vinkki 2. Tiedotteen vastaanottaja hukkuu viestitulvaan.

Medioiden toimittajat ja uutispäälliköt vastaanottavat kymmeniä ja satoja tiedotteita päivittäin. Onko sinun tiedotteesi valmista materiaalia käyttöön? Jos toimittajan pitää kaivaa oleellista pointtia rivien välistä ja eritoten jos hänen pitää muuttaa tiedotteen näkökulma teidän yrityksen navasta siihen, mikä taas heidän lukijoitansa voisi kiinnostaa, ei sellaista vaivaa ole usein aikaa nähdä – ja tiedote jää pöydälle. Pystytkö kirjoittamaan tiedotteen niin, että toimittaja voi ihannetapauksessa copy-pasteta sen suoraan eetteriin?

Vinkki 3. Älä keksi tiedotteen kaavaa uudelleen.

Lehdistötiedotteen kirjoittamiseen on olemassa vakiintunut, hyväksi havaittu kaava. Kun tavoitellaan tiedon nopeaa omaksumista vastaanottajapäässä, ei totutuista rakenteista kannata poiketa vain huvin ja kokeilunhalun vuoksi. Mieleenjäävä otsikko, selkeä ingressi ja vastaukset kysymyksiin mitä, missä, milloin, kuka, miten ja miksi vievät jo pitkälle. Käytännössä koko tiedote pitäisi pystyä tiivistämään sen ensimmäiseen 1-2 lauseeseen. Sen jälkeen sisältöä lähdetään tarkentamaan pienempiin yksityiskohtiin. Ja muista: mainoksesta on maksettava, eli myyntikieli pois ja asiaa tilalle.

Vinkki 4. Anna ihmisen puhua.

Tiedote, jossa kukaan ei sano mitään, on tylsä ja persoonaton. Ihmisiä kiinnostaa toiset ihmiset, ja siksi tiedotteeseen kannattaa ottaa kommentit sellaiselta henkilöltä, joka osaa sanoa jotain osuvaa. Sitaatit tuovat yritystä lähemmäs lukijoita ja ne saavat olla myös puheenomaisia, jolloin niistä helposti nostetaan nasevia lehtiotsikoita.

Vinkki 5. Tsekkaa faktat, auta toimitusta.

Kun olet saanut puserrettua asiasi tiiviiseen muotoon max. yhteen aaneloseen, on aika viimeisen sipistelyn. Muista liittää mukaan sen henkilön yhteystiedot, joka antaa lisätietoja. Lisää linkki vapaasti käytettävään kuvapankkiin. Mainitse, saako tiedotteen julkaista heti vai vasta tietyn ajankohdan jälkeen. Tsekkaa kirjoitusvirheet. Älä anna periksi jargonille. Tarkista, onko tiedotteen pointti edelleen selkeä kommenttikierrosten jälkeenkin. Mieti medioita, joille teidän juttu voisi sopia. Sitten liitä tekstisi suoraan sähköpostin tekstikenttään (liitetiedostojen avaamisesta et varmaan kiireessä tykkäisi itsekään) – ja anna palaa!

Lisätietoja:
Mari Moilanen
mari@tovari.fi
050 520 8782

P.S. Nämäkään vinkit eivät lehtien sivuille päätymistä takaa, koska mediamaailma elää omaa kiireistä sykliään ja valittaviin aiheisiin vaikuttaa myös muu sen hetken uutistarjonta. Mut mistäs sen tietää, jos ei tiedota?