Hotjar-yritys tuottaa palvelua, jonka avulla heidän asiakkaansa voi seurata ihmisten käyttäytymistä verkkosivuilla. Heidän tuotteensa seuraa muun muassa kursorin liikkeitä, paljastaen miten ihmiset havainnoivat sivua ja liikkuvat sillä. Palvelua käytetään siis käyttäjäkokemuksen kehittämiseen.
Hotjar on perustettu vuonna 2014 ja toiminta on maailmanlaajuista, pääpaikan sijaitessa Maltalla. Se on tyypillinen startup-ajan yritys, jolle tärkeää on paitsi se, mitä tehdään, myös se miten sitä tehdään. Yritys ilmoittaa yhdeksi perusarvokseen kunnioituksen, myös niitä kaikkia erilaisuuksia kohtaan, joita maailma on täynnä.
Vihaa ja syrjintää vastaan
Hotjarin tietoon oli tullut, että presidentti Donald Trumpin uudelleenvalintaan tähtäävän kampanjan verkkokauppa käytti heidän tuotettaan. Kun Hotjarilla tutkittiin asiaa, kävi ilmi, että republikaanipuolue oli ottanut nämä palvelut käyttöönsä laajemminkin. Hotjar teki silloin arvojensa pohjalta päätöksen, etteivät he halua tuotettaan käytettävän Trumpin uudelleenvalinnassa.
Hotjar ilmoittaa, että Trumpin rasistiset ja eri ihmisryhmiä loukkaavat kannanotot tekevät hänestä yrityksen arvojen vastaisen toimijan. Koska Trump itse ei kuitenkaan ole heidän asiakkaansa, niin palvelun käyttöehtoja muutettiin siten, ettei sitä saa käyttää myöskään organisaatiot ja yritykset, jotka edistävät toiminnallaan vihaa ja syrjintää.
Arvot vastaan rahat
Hotjar oli saanut republikaaneilta noin 800 euron edestä maksuja, jonka summan – ja 50 000 euroa päälle – he lahjoittivat rasismin ja epäoikeudenmukaisuuden vastaiseen taisteluun. Hotjar sijoittaa prosentin tuotoistaan rahastoon, jolla rahoitetaan yrityksen arvojen mukaisia asioita.
Tapaus on melkoinen ääriesimerkki, mutta silti hyvin avaava sen suhteen, että jos et ole valmis uhraamaan mitään arvojesi takia, niin ne ovatkin vain mielipiteitä. Meillä Tovarilla on tullut vastaan tilanne, että meillä olisi voinut olla tilaisuus tehdä työtä yrityksen kanssa, jonka sinällään laillinen liiketoiminta ei vastannut arvojamme. Kohteliaasti vastasimme, että emme valitettavasti voi jättää tarjousta. Kirpaisi. Mutta todennäköisesti vielä enemmän olisi kirvellyt tehdä markkinointia, joka olisi edistänyt omien arvojen vastaista toimintaa.
Mistä yritys ei voi luopua?
Jokaisella meillä on asioita, jotka ovat meille vastenmielisiä ja joita emme halua edistää. Tässä kohtaa on tärkeää erottaa asiat ja ihmiset. Jos ei halua palvella jotain ihmistä sen takia, mitä hän on, voi kyseessä olla syrjintä. Ihmisen syrjintä on taas jotain ihan muuta, kuin mistä tässä yritetään kertoa.
Jokaisella yrityksellä on myös arvoja, joista ei pidä luopua. Ne voi hahmottaa joskus helpommin sen kautta, mihin ei ole valmis. Sen yhdessä puiminen voi paitsi auttaa ymmärtämään omia arvoja, myös helpottaa siinä tilanteessa, kun niitä arvoja punnitaan. Kuten Yhdysvalloissa sanotaan: ”Put your money where your mouth is!”. Eli jos jokin ei maksa mitään, niin se voi olla tyhjää puhetta.
Loppukevennyksenä vaikeaan aiheeseen vitsi, joka jollain tavalla pelkistää taitavasti sen, miten ehdottomuus ei kuitenkaan ole se tapa, jolla kannattaa toimia
Työhaastattelussa:
– Mikä on suurin heikkoutesi?
– Rehellisyys.
– Eihän se ole mikään heikkous.
– Minua ei kiinnosta sinun mielipiteesi tästä laisinkaan.