Nyt kannattaa kaivaa muistinsopukoista tai muistiinpanoista esiin ne bisnesvalmennusohjeet, joita moni on saanut työpaikan koulutuksissa. Uudessa tilanteessa joukko koululaisia on meidän kaikkien muiden mukana heitetty uuteen tilanteeseen ja parhaillaan etsitään kiivaasti hyviä tapoja selviytyä käsillä olevasta tilanteesta parhailla mahdollisilla tavoilla.
Itseohjautuvuus perustuu hyvään suunnitteluun ja resurssien kohdentamiseen tarkasti. Tämä pätee niin työ- kuin kouluelämään. Parhaimmillaan nyt on tilaisuus tarjota lapsilleen mahdollisuus oppia hyviä työskentelymenetelmiä, joista on heille hyötyä koko elämän.
Lähtökohdaksi pitää ottaa se, että pystyy selvittämään uuden tilanteen ensin itselleen ja sitten lapsilleen. Etätyöhön oppiminen lähtee siitä, että ymmärtää sen edelleen olevan työtä, vaikka se tapahtuu paikassa, jossa on tottunut olemaan irti työstä. Tästä kannattaa käydä selväsanainen ja perusteellinen keskustelu lasten kanssa. Jaettu visio ja missio auttavat sitoutumisessa. Monissa koululuokissa on tehty yhteiset pelisäännöt seinälle ja saman voi tehdä kotikoulussakin. Firmoissa nämä samat asiat löytyvät yleensä kotisivujen Arvomme-osiosta.
Vanhempana kannattaa mieltää itsensä eräänlaisena asiantuntijaorganisaation toimipisteen vastaavana. Vanhemman tehtävänä ei ole osata asioita, joita asiantuntijat tekevät, vaan tarjota heille työskentelyn edellytykset sekä jossain määrin valvoa työntekoa. Etäkoulussa vastuu työskentelystä ja oppisisällöistä on edelleen opettajilla.
1. Suunnittele
Selvitä tilanne ja tee työsuunnitelma vähintään päivätasolla. Ohjeita etätehtäviin voi tulla yllättävän monesta lähteestä. Ensin kannattaa listata tehtävät, palastella ne osatehtäviksi ja sen jälkeen järjestää. To do -lista paitsi ohjaa toimintaa tehokkaasti, myös tarjoaa jokaisesta yliviivauksessa konkreettisen palautteen asioiden etenemisestä muuten sekavan oloisessa uudessa tilanteessa.
Hyvä vinkki on myös aina aloittaa jollain helpolla ja varmasti onnistuvalla tehtävällä. Tämä saa työt liikkeelle hyvin.
Lista auttaa myös lopettamaan selvästi koulupäivän. Kun lista on käyty läpi, voi hyvällä omallatunnolla antaa lapsen kadota joksikin aikaa ruutujen maailmaan.
2. Luo rutiinit
Uusien rutiinien luominen on kaikenikäisille hankalaa, mutta siihen kannattaa panostaa. Jos senkin takia, että normaalisti rutiinit ovat aivoillemme tapa säästää energiaa. Nyt kun rutiinit ovat rikki, niin se kuluttaa paljon energiaa. Mitä pikemmin saamme rakennettua uudet, sen parempi.
Aamupalaverissa voidaan käydä läpi yhdessä kaikkien päivä ja näin sopia esimerkiksi yhteisestä ulkoiluhetkestä.
Rutiinien muodostumisen yksi hyvä puoli on niiden rikkomisen riemu. Voi palkita tai mielialaa nostattaa poikkeamalla sopivasti rutiineista. Pizzaa ei tarvitse tilata välttämättä perjantain päivälliseksi, vaan se voi toimia myös tiistain lounaana.
3. Pidä huolta itsestäsi
Siihen on hyvät syynsä, että kouluissa on välitunnit. Ulkona käyminen mahdollisuuksien mukaan rytmittää päivää.
Ruokailu ja tauot kannattaa pitää suunnitellusti ja säännöllisesti.
Unirytmistä kannattaa pitää huolta, sillä ilman ulkoista painetta se saattaa siirtyä pikkuhiljaa eteenpäin.
4. Vinkki opettajille ja kouluille
Opettajien urakkaa tässä tilanteessa helpottamaan teimme pikavauhtia yhteistyössä BCasterin kanssa Kuvatehtävät-palvelun, jossa kotona tehtyjen tehtävien kuvien palauttaminen on helppoa ja jonka avulla opettaja hallitsee suurtakin määrää kuvia helposti. Tutustu Kuvatehtävät-palveluun täällä ja kokeile käytännössä täällä.