Blogi

Mikä on Google Tag Manager? Mihin sitä tarvitaan?

Digitaalinen markkinointi kehittyy koko ajan: tarvitsemme yhä enemmän dataa ja sen keräämiseksi sivustoltamme tarvitsemme lukuisia erilaisia koodinpätkiä. Aiemmin kirjoitimme, miten Ilman kunnollista konversioseurantaa markkinointi on pahimmillaan hakuammuntaa. Tästä hyvänä jatkumona pääsemmekin siihen, miten konversioseuranta käytännössä rakennetaan ja aloitetaan helpoiten Google Tag Managerin avulla.

Google Tag Manager (GTM) on Googlen ilmaiseksi tarjoama tagin hallintajärjestelmä, jota käytetään konversioseurannan rakentamisessa. Näin pystytään pureutumaan entistä syvemmälle webanalytiikkaan. Voimme seurata entistä paremmin mm. sivustolla kävijöitä. GTM:n avulla voidaan siis seurata sivustolla erilaisia tapahtumia, kuten tiedoston latauksia, lomakkeiden lähetyksiä, blogitekstin lukukertoja tai tiettyjä klikkauksia

Tag Managerin avulla voimme asentaa erilaisia työkaluja sivustollemme yhden työkalun avulla. Suomeksi: Käytännössä jokaisen työkalun, kuten Facebook-seurantakoodin, Google Analyticsin tai Google Adsin asentamiseen vaaditaan oma tagi asennettavaksi verkkosivustolle. Vähitellen verkkosivu täyttyy erilaisista koodinpätkistä ja sivuston latausnopeus alkaa hidastua. GTM:n myötä sinun ei tarvitse asentaa kuin kerran GTM:n seurantatagi sivustollesi ja pääset tätä kautta hallitsemaan verkkosivuston kaikkia muita seurantakoodeja eli tageja Tag Managerin kautta. Sivuston latausnopeus säilyy hyvänä, eikä hallinnoitavia koodinpätkiä ole kuin yksi.

Erilaisia tagienhallintajärjestelmiä on useita, kuten Adobe DTM, Yahoo Tag Manager ja Signal. Kuitenkin yli 99% käyttäjistä käyttää juurikin Googlen tarjoamaa Tag Manageria. GTM on sopii yhteen lähes alustan kuin alustan kanssa, joten käyttö harvemmin jää kiinni liitännöistä muihin alustoihin.

Mitä sitten ovat tagi, triggeri ja variable?

Tagi
“Tagit” tai “tägit” ovat pieniä koodinpätkiä, jotka asennetaan verkkosivuston lähdekoodiin. Tällaisista ehkä parhaimmat esimerkit ovat Google Analyticsin tai Facebookin seurantakoodi. Nämä koodinpätkät ovat erittäin hyödyllisiä. Ongelmaksi kuitenkin tulee melko nopeasti verkkosivuston latausnopeuden hidastuminen: Kun sivustolle lisätään monen eri markkinointialustan oma koodinpätkä, täyttyy verkkosivuston lähdekoodi päällekkäisistä tageista. Tagin luominen on helppoa ja nopeaa. Monien tagien, kuten Google Analytics-tagin, luomista varten löytyy valmis pohja, jonka avulla tagin lisääminen käy käden käänteessä.

Triggeri
Jokaista tagia varten pitää asentaa triggeri, joka määrittää sen, milloin tagi on aktiivinen.
Triggereillä voidaan rakentaa seuranta lukuisille tapahtumille sivustolla. Tällaisia tapahtumia ovat mm. sisällön näytön, klikkausten tai lomakkeiden lähetysten seuranta Tag Managerista löytyy sisäänrakennettuja triggereitä, jotka heräävät linkkien klikkaamisesta tai vaikka tietyn painikkeen klikkauksesta. Triggereitä voi myös muokata ja rakentaa omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Näin voidaan kerätä entistä syvällisempää dataa sivustolla liikkuvista kuluttajista.

Variable eli muuttuja
Variable eli muuttuja on yleensä yksinkertainen, tekstipohjainen tai numeerinen, tietue. Tällaisesta esimerkkinä ovat mm. Google Analytics -tilin tunnus tai dynaamisesti muuttuva TRUE / FALSE -arvo. Tämänkaltaiset muuttujat ovat olennainen osa Tag Managerin toimintaa ja niitä on Tag Managerissa tarjolla valmiina. Voit luoda myös omia muuttujia. Muuttujia voidaan käyttää tageissa ja triggereissä täsmentämään tagin laukeamista tai sen lähettämiä tietoja.

5 syytä miksi käyttää Tag Manageria

1. Sivustosi latausnopeus pysyy huomattavasti parempana, kun käytät vain yhtä seurantakoodia monien eri markkinointialustojen omien seurantakoodien sijaan.

2. Se helpottaa ylläpitoa, sillä kaikkia tageja hallitaan samasta paikasta. Säästät selkeästi aikaa, rahaa ja hermoja.

3. Pystyt seuraamaan reaaliajassa, toimivatko tagit.

4. Pystyt seuraamaan, missä sivustolla klikataan, mikä toimii ja mikä ei. Pystyt helposti tekemään kustomoituja tageja ja seuraamaan haluamiasi tapahtumia.

5. Se on ilmainen.

Miten Google Tag Manager otetaan käyttöön?

GTM otetaan käyttöön luomalla tili Googlen ohjeiden mukaisesti. Google Tag Managerin avulla säästät jatkossa aikaa ja vaivaa erilaisia markkinointikampanjoita tehdessäsi. GTM on ilmainen ja ehdottomasti suosituin työkalu. Sen sisällä on lukuisia valmiita tageja ja pohjia, joiden avulla pääsee helposti alkuun.

Jos edelleen olet pihalla tageista, managereista ja analytiikasta, mutta haluat kasvattaa omaa liiketoimintaasi ja verkkosivustosi tai verkkokauppasi näkyvyyttä, ota meihin yhteyttä. Me teemme sen puolestasi!