Kiinan Wuhanissa pintaan noussut koronavirus on aiheuttanut Kiinassa kaupunkien eristämisiä ja monenlaisia varotoimia ympäri maailmaa. Taudista itsestään tiedetään vielä vähän ja muun muassa sen tarttumisalttius on toistaiseksi epäselvää. Jos tauti tarttuu oireettomasta kantajasta, leviää virus helpommin ja nopeammin. Taudin kohtalokkuudesta ei myöskään ole vielä varmaa tietoa. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL tarjoaa sivuillaan jatkuvasti päivittyvää tietoa tilanteesta.
Virustautia sinällään ei voi parantaa, vain sen oireita voi lievittää. Lepo, runsas juominen ja oireita helpottava lääkitys sekä tarpeen tullen sairaalahoito ovat tässäkin tapauksessa se oikea toimintamalli.
Mutta miksi ihmeessä markkinointitoimisto kirjoittaa blogissaan tällaisista asioista? Siksi että tällaiset suuret, kollektiiviset tapahtumat vaikuttavat siihen, miten ihmiset käyttäytyvät ja miten ihmiset ottavat vastaan viestejä. Mitä suurempia tunteita, sitä suurempia vaikutuksia. Tässä tunteita on herättämässä kuolemanpelko ja silloin tunteet ovat aina normaalia suurempia. Siksi tämä tilanne on kaiken muun ohella myös viestinnällinen haaste.
Kymmenen vuotta sitten syntyi sikainfluenssarokotusten jonoissa käsirysyjä. Tätä kirjoitettaessa Yliopiston Apteekin verkkosivu kertoo, että kertakäyttömaskit on myyty loppuun melkein jokaisesta myymälästä. Seuraavaksi tyhjenevät rautakaupat. Sillä, miten rautakaupasta hankittu pölyn torjuntaan tarkoitettu hengityssuojain oikeasti suojaa, ei ole väliä. Sillä on väliä, että ihminen kokee tekevänsä jotain suojautuakseen ja suojatakseen läheisiään mahdollisesti tappavalta taudilta. Vastaavia ilmiöitä on odotettavissa muissakin tuotteissa. Varsinkin ensimmäisten tautitapausten ja mahdollisten kuolemantapausten myötä voi yleisessä ilmapiirissä olla hysterian piirteitä.
Jokainen yritys ja organisaatio joutuu miettimään, miten koronavirus vaikuttaa sen toimintaan. Näistä toimista on syytä kertoa selkeästi sekä sisään että ulospäin. Oli kyse sitten käsienpesun tehostamisesta tai mistä tahansa, niin siitä kannattaa kertoa. Eikä nyt tosiaankaan kannata katsella työpaikoilla niiskuttavia työnsankareita, jotka särkylääkkeiden voimalla raahautuvat työhön. Aivasteleva asiakaspalvelija on seuraavien kuukausien aikana huonointa mahdollista mainosta mille tahansa yritykselle. Jos jotakin ikävää tapahtuu, niin ihmisen tapana on etsiä syyllistä ja silloin se voi löytyä melkein mistä vaan.
Nyt kysytään malttia toimia oikein ja levittää oikeaa tietoa. Tämä velvollisuus koskee niin yrityksiä kuin ihmisiäkin. Mitä paremmin siinä yhdessä onnistumme, sitä vähemmillä vahingoilla tästä selviämme.