Blogi

Livestriimaus ja sen hyödyt yrityksille korona-aikana

Livestriimauksen potentiaali yrityksille korona-aikana ja sen jälkeen

Korona-aikaa ollaan eletty jo reilu vuosi ja sen seurauksena monet tapahtumat, seminaarit ja sen sellaiset on jouduttu perumaan. Monia tämä varmasti alkaa jo kismittää. Monet yritykset kamppailevat myös sen kanssa, kuinka esittää toimintaansa tai edes toteuttaa sitä korona-aikaan, kun mitään yhteisiä kokoontumisia tai tilaisuuksia ei voida järjestää tai rajoitukset ovat liian tiukkoja.

Nouseva ratkaisu osaan näistä haasteista on livestriimaus. Livestriimaus tai lyhyemmin pelkkä striimaus on moniin tarkoituksiin taipuva median muoto, jolla lyhyesti tarkoitetaan internetiin tapahtuvaa suoraa lähetystä.

Striimausta miettiessä moni varmasti näkee kaksi vaihtoehtoa:
Yhden hengen pyörittämiä striimejä, jossa puhutaan tai sählätään webkameran edessä.
Massiivisen skaalan ja monen kamerakulman eeppisen suuria tapahtumastriimejä.

Pinnallisesti katsottuna asia voi näyttää juuri tältä. Totuus on kuitenkin kaukana tästä, sillä striimauksia voidaan tuottaa loputtoman monella kattauksella. Nykypäivänä on mahdollista tuottaa hyvinkin räätälöityjä striimikokonaisuuksia moneen tarpeeseen, monella eri budjetilla. Tällä kirjoituksella pyrin hieman aukaisemaan, miksi striimauksen hyödyntämistä kannattaa harkita.

Miksi striimi?

Tehokkuus

Verrattuna esimerkiksi klassiseen mainosvideoon striimit ovat äärimmäisen tehokas keino ottaa kontaktia toivottuun kohdeyleisöön. Striimin ydin on sen seuraajien kanssa käytävä interaktio ja niiden kautta on helppo käydä suoraa kanssakäymistä katsojien kanssa. Juuri tämä on mielestäni striimien suurin etu verrattuna muuhun mediaan. Seuraajien kanssa voi olla kanssakäymisessä monilla keinoilla. Striimissä voidaan vastata esimerkiksi striimin chatissä esitettyihin kysymyksiin tai pyytää seuraajia vastaamaan kyselyyn vaikkapa Mentimeterissä.

Saavutettavuus

Toinen striimin hyötypuoli on sen saavutettavuus. Striimiin voi osallistua kuka tahansa rajoitteista riippumatta, kun normaalisti paikan päällä osallistuminen voisi olla haastavaa tai jopa mahdotonta. Esimerkiksi tapahtumien ja seminaarien striimaus tarjoaa kaikille vaihtoehtoisen tavan osallistua ja monille se on jopa mieluisampi tapa tehdä niin.

Moderni ratkaisu

Korona on pakottanut monia tahoja nopeaan digitalisoitumiseen ja striimaus on yksi osa tätä kehitystä. Monia ennen vain paikan päällä tapahtuvia kokonaisuuksia on alettu kääntämään striimien muotoon. Esimerkiksi musiikkialalla peruuntuneiden keikkojen vuoksi monet bändit ovat ottaneet asiakseen striimata omia keikkojaan eri alustoilla. Mielestäni tämä on oiva ratkaisu koronatilanteen luomaan tyhjiöön ja en näe miksi samanlainen toimintakulttuuri ei voisi jatkua pandemian jälkeenkin, myös yritysmaailmassa.

Striimit ovat monipuolisia

Striimien tuottaminen saattaa kuulostaa monen yrityksen näkökulmasta isolta möröltä, johon täytyy upottaa loputtomasti resursseja ja pääomaa, jos sitä haluaa lähteä toteuttamaan. Haluan kuitenkin todistaa tämän pelon täysin turhaksi ja siksi jaan pari esimerkkikeissiä, joita olen työni kautta päässyt toteuttamaan viime kuluneen vuoden aikana. Näiden keissien kautta toivottavasti avarran hieman ymmärrystä kuinka näyttäviinkään striimikokonaisuuksiin ei aina tarvita paljoa – ja myös kuinka monipuolisia toteutustapoja striimien striimien tekemisessä on.

Case #1 POLKU 2020 -tapahtuman striimit

Tapahtuman omin sanoin: “POLKU on Pohjois-Karjalan suurin ja monipuolisin yrittäjyystapahtuma. Se kerää yhteen kaikki yrittäjämieliset iästä ja alasta riippumatta kuulemaan huippupuhujia, luentoja ja workshoppeja sekä verkostoitumaan yhdessä.”

Pandemian vuoksi kyseisen vuoden tapahtumassa asiakas halusi erityisesti panostaa tapahtuman striimin osuuteen, koska paikan päälle ei voitu ottaa rajoituksien takia suurta määrää yleisöä. Suuren tapahtuman kokonaisuuden striimaukseen voisi luulla vaadittavan paljon kalustoa ja suuri työtiimi, mutta näiden striimien toteutukseen tarvittiin vain kaksi tovarilaista. Ei paha!

Toteutuksessa käytettiin kahta kameraa, joista toinen oli liikkuva kamera. Sen tehtävä oli ottaa puhujista tiiviimpiä kuvia, jolla saatiin luotua visuaalista vaihtelua kuviin ja siten mielenkiintoa striimin seuraajille. Yksi tekijä toimi keississä kuvaajana ja toinen duunaili striimin lähetyksen päässä ohjaamassa lähetyksen kulkua.

Erikoista tässä keississä oli se, että puhujien diat upotettiin myös lähetykseen erillisenä grafiikkana. Tämän kautta katsojan oli helpompi pysyä kartalla myös puhujien esityksissä. Tämä esimerkki puhuu sen puolesta, että kattavat kokonaisuudet eivät välttämättä aina tarkoita mahdottoman suuria työtiimejä.

Striimien tallenteet löytyvät YouTubesta alla olevan linkin takaa.

Case #2 Karelia AMK Basecamp hanke -koulutuksien striimit

Karelia AMK:n Basecamp-hankkeessa haluttiin pilotoida erilaisia etäteknologiatoteutuksia opiskelijoille tarjottavissa yrittäjyysvalmennuksissa. Syksyllä 2020 hankkeen muutaman koulutuksen toteutusmuodoksi valittiin striimit. Koulutuksiin opiskelijoilla oli mahdollisuus osallistua joko paikan päällä tai etänä striimin kautta.

Tovarille jäi tässä keississä mietittäväksi kuinka voitaisiin toteuttaa vastaava hybridimallinen striimi. Ratkaisu löytyi Googlen videopuhelupalvelusta Meetistä. Koulutuksiin etänä osallistuvat opiskelijat pyydettiin liittymään Google Meet puheluun. Paikan päällä kouluttajalle rakennettiin oma pienimuotoinen studio, jossa hän pystyi pitämään luentonsa rajoitetulle liveyleisölle. Kouluttaja kuvattiin yhdellä kameralla ja hänen esitysdiansa projektoitiin televisioruudulle. Tämä ruutu kaapattiin tietokoneelle, jossa se yhdistettiin puhujan livekuvan kanssa.

Tämä kokonaisuus sitten striimattiin Google Meet -puheluun ikään kuin yhtenä puhelun osallistujista, jolloin puhelussa olleet opiskelijat pystyivät seuraamaan koulutusta sekä kaikkea koulutusmateriaaleja samalla tavoin kuten liveyleisökin. Etäosallistujat pystyivät esittämään kouluttajalle kysymyksiä puhelun chat-ominaisuuden kautta sekä paikan päällä osallistujille oli asennettu mikrofoni, jonka kautta etäosallistujat kuulivat myös studiossa esitetyt kysymykset. Kaiken tämän pyörittäminen hoitui kätevästi yhden hengen voimin.

Alta voi käydä lukemassa hankkeen blogikirjoituksen tähän striimitoteutukseen liittyen. https://vanha.karelia.fi/blogit/basecamp/2020/12/21/livestriimausetateknologiana/

Kohti tulevaisuutta!

Korona-aika on nostanut striimausta uuteen tietoisuuteen ja sen myötä luo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia moneen eri tyyppiseen striimaukseen. Me Tovarilla varsinkin haluamme olla mukana tässä kehityksessä ja odotamme innolla, minkälaisia uusia mahdollisuuksia striimauksen suhteen lähitulevaisuudessa ilmenee.

Jos tuumit tätä lukiessasi, että striimauksesta voisi olla hyötyä yrityksellesi mutta tuntuu siltä, että toteutuksen kokonaisuus on omille voimavaroille haastavaa, ota meihin yhteyttä. Voimme yhdessä pohtia minkälainen striimausratkaisu toimisi teille parhaiten!