Olemme tällä hetkellä kuvaannollisesti tilanteessa, jossa korjaamme heinää viikatteella. Nyt organisaatioilla tosin on jo monien hyödyntämä mahdollisuus antaa uusia työkaluja heinän niittämisen: raivaussaha on tullut kuvioihin. “Niittoimmeiset” tekevät edelleen sitä mitä ennenkin, mutta huomattavasti tehokkaammin – toki vähän pitää uuttakin oppia.
Toinen vaihtoehto olisi miettiä prosessit täysin uusiksi, käyttää niittohommissa traktoria. Enää ei niitetä ihmisvoimin tai avustetulla ihmisvoimalla, vaan työn kulku rakennetaan traktorin ympärille. Tehokkuus nousee. Työt muuttavat muotoaan. Ja todennäköisesti kustannuksia säästetään rutkasti.
Johtajien tulisi organisaatiossaan valita linja uusien työvälineiden suhteen. Ensimmäinen linja on se, että kyllä kaikki työntekijät opettelevat innokkaasti raivaussahan tehokkaan käytön ja jatkossakin sitä heinää kaatuu, vaikkei enää käytetä tuttua viikatetta. Kun tehokkuus nousee, voi käsiparien tarve niitossa hieman myös vähetyä.
Toinen vaihtoehto on tehostaa prosessia niin, ettei kukaan enää niitä käsin yhtään mitään, koska se on paitsi tehotonta, niin nykyisillä työkaluilla myös helvetin tyhmää. Tämä tarkoittaa todella merkittäviä muutoksia organisaatiossa: yksinkertaista asiaa toistavien käsiparien sijaan tarvitaan traktoria lisäosineen, mekaanikkoa, siltoja pelloille, traktorikuskeja ja niin edelleen. uudenlainen työtapa edellyttää uudenlaista infraa ja orgnaisaatiota.
Tekoälyn kanssa olemme täsmälleen tässä tilanteessa. Moni ylpeästi tiedottaa: “olemme ottaneet käyttöön Co-Pilotin”. Kiva. Ja oikeasti hienoa, mutta tuoko se yksinään sen tehokkuuden, jonka voit tekoälyn avulla saada? Ei. Kohtaako jokainen organisaatio silti muutosvastarintaa? Aivan varmasti.
Johtajien tulisi nyt herätä. Käsillä on nimittäin koko urasi suurin ja raskain muutosjohtamiscase. Valitettavasti tehostamiseen on tähän asti vasta aniharva pystynyt lähtemään mukaan. On ollut niin kiire teroittaa viikatteen teriä eikä traktorista vielä ymmärretä juuri mitään. Moni tuntuu luottavan siihen, että kyllä henkilöstö tekoälyn ottaa käyttöön ja tehoja tulee ovista ja ikkunoista. Ei tule. Vasta kun ymmärretään mitkä osat prosesseista siirtyy tekoälylle, voidaan puhua oikeasta tehokkuudesta.
AI-strategia kuulostaa kornilta, mutta 2019 erääseen lehtijuttuun sanoin: “On mietittävä mitä teemme viiden vuoden päästä, kun tekoäly hoitaa ison osan nykyisestä työstä.”. Vuodella meni vinoon. Meitä tosin hymyilyttää, kun näemme kirkkaammin ja kirkkaammin mitä kohti menemme. Ja pikkuisen myös toki pidämme silmällä missä asti muut ovat.
Tovari on ollut todella hiljaa somessa viimeisen vuoden. Monen asian myötä olemme ikäänkuin keskittyneet asiakastöiden ohella itseemme ja siihen, mitä haluamme olla. Kulisseissa on tapahtunut paljon ja nyt on aika tulla sen työn tulosten kanssa enemmän julki.
Jatkossa Tovarilla on kiteytetysti kolme linjaa. Kaksi niistä on “uusia” ja kasvua haetaan etenkin niistä:
- Markkinointitoimisto
- AI konsultointi (esim. hallitusten herättely -puheenvuorot / työpajat)
- AI ratkaisujen rakennus
Jo vuosia sitten mietimme myös sitä tärkeää kysymystä “mikä ei muutu” . Sen pohjalta rakennettua strategiaa on otettu käyttöön ja vauhti senkus kiihtyy!
Mutta johtaja: luotit tahi tehostit, voimme hyvin todennäköisesti auttaa. Pistellään koodia!
-Jussi