Markkinointi on lähes jokaisessa liiketoiminnassa erittäin tärkeässä roolissa. Pandemia muutti markkinointia rajusti digitaalisempaan muotoon vuonna 2020. Tämä sama trendi tulee jatkumaan myös tänä vuonna. Vuodessa on opittu jo paljon, mutta vielä on opittavaa. Tässä muutamia poimintoja, jotka mielestämme ovat tärkeitä ottaa tarkempaan tarkasteluun. Näiden poimintojen avulla voi markkinoinnin viedä aivan uudelle tasolle.
1. Chatbot
Chatbotit ovat tuleet jäädäkseen. Ne vastailevat ihmisten kysymyksiin nettisivuilla parhaansa mukaan, olipa sitten päivä tai yö. Chatbotien toimintaa perustuu suhteellisen yksinkertaisiin periaatteisiin, esim. keskustelun aiheen tunnistamiseen avainsanoista ja vastakysymyksien muodostamiseen ihmisen edellisen vastauksen perusteella. Chatbotit kehittyvät koko ajan ja ovat tärkeä osa digitaalista markkinointia vuonna 2021. 80 prosentin yrityksistä ennustetaan integroivan jonkinlainen chatbot-järjestelmä vuoteen 2021 mennessä. Esimerkiksi Joensuun Rengasmarketin sivuilla ihmisten kysymyksiin vastailee meidän tekemä chatbotti.
2. Markkinoinnin persoonallisuus
Jos vuonna 2021 haluaa erottua joukosta, on markkinointia personoitava. Personoitu markkinointi puolestaan tarkoittaa entistä henkilökohtaisempaa sisältöä, sähköposteja, tuotteita, videoita, ym… Tutkimuksessa 80 % kuluttajista sanoo tekevänsä mieluiten kauppaa yrityksen kanssa, joka tarjoaa personoituja elämyksiä. Persoonallisuutta saat lisäämällä markkinointiisi videoita, ottamalla huomioon sähköpostiviestiä lähettäessäsi vastaanottajan aiempaa verkkokäyttäytymistä tai tekemällä personoituja laskeutumissivuja.
3. Videomarkkinointi
Personoinnista päästäänkin hyvänä aasinsiltana videomarkkinointiin. Videomarkkinointi on yksi tärkeimmistä markkinointitrendeistä nyt ja todennäköisesti seuraavien 5-10 vuoden ajan.
Pandemia on ylivoimaisesti lisännyt online-videoiden määrää. Tutkimuksen mukaan 91 prosenttia markkinoijista katsoo, että videoista on tullut yhä tärkeämpi osa brändiä. Markkinoijat kokevat videoiden tarjoaman sijoitetun pääoman tuoton paremmaksi kuin koskaan, koska se vaikuttaa edelleen voimakkaasti liikenteeseen, liideihin, myyntiin ja yleisön ymmärtämiseen.Kuluttajat käyttävät videota edelleen olennaisena osana brändiä.
4. Vaikuttajamarkkinointi
Vaikuttajamarkkinoinnilla tavoitetaan yrityksen kannalta keskeiset kohderyhmät ja sen avulla vaikutetaan kohderyhmien asenteisiin, tietoihin ja ostokäyttäytymiseen.
Vaikuttajat voivat olla tunnettuja julkkiksia, mutta useammin he ovat mm. Instagram- tai YouTube-persoonia, jotka auttavat levittämään tietoa yrityksestä tai tuotteesta sosiaalisten kanavien kautta.
Vaikuttajamarkkinointia on monenlaista ja parhaimmillaan se on monipuolista yhteistyötä, esimerkiksi:
– Sisällöntuotantoa: Vaikuttajan tuottamaa sisältöä yrityksen omiin kanaviin
– Sistältöyhteistyötä: Blogipostauksia, videoita, kuvia tai livekerrontaa vaikuttajan somekanaviin.
– Brändilähettiläänä toimimista
– Osallistumista tuote- ja palvelukehitykseen tai testaukseen
– Tapahtumat ja workshopit
5. Sosiaalinen media
mm. Tiktok -sovellus oli viime vuonna ylivoimaisesti ladatuin sovellus. Tammikuussa 2021 Whatsapilla oli 2 miljoona käyttäjää sekä Facebook Messengerillä 1,3 miljoona. On järkevää markkinoida yrityksesi tuotteita ja palveluita siellä, missä potentiaaliset asiakkaat viettävät aikaa. Sosiaalisen median sovellukset on helppo kanava lähettää viestejä kuluttajille suoraan. Viestit sallivat personoinnin ja tuovat lisäarvoa käyttökokemukseen. Lisäksi ihmiset odottavat yritysten olevan läsnä sosiaalisen median viestisovelluksissa, koska se on suora ja helppo tapa olla vuorovaikutuksessa.Myös erilaiset livelähetykset somessa ovat hyvä tapa päästä kuluttajan lähelle. Tällaisia ovat mm.erilaiset haastattelut, tuotteiden julkistus sekä “kulissien takana” -videot.
6. Sisältömarkkinointi
Sisältömarkkinointi on edelleen luotettava ja tehokas tapa uusien asiakkaiden houkutteluun sivustolle. Sisältömarkkinointi ei ole enää kuitenkaan pelkkää blogien kirjoitusta, vaan paljon muutakin. Sisätömarkkinointi alkaa olemaan kokoajan entistä kilpaillumpaa, sillä sisältöä tuotetaan koko ajan enemmän. Menestyäkseen sisältömarkkinoinnissa on otettava huomioon enemmän teknisiä näkökohtia – kuten hakukoneoptimointi. Vuonna 2020 suosituimmat sisältömarkkinoinnin kanavat olivat blogikirjoitukset, sähköpostikirjeet sekä videot ja erilaiset tapaustutkimukset.
7. AR eli lisätty todellisuus
Lisätty todellisuus luo aivan uuden ulottuvuuden tuotteiden ”realistiseen” esittämiseen esitteissä, ohjekirjoissa, tuotekatalogeissa, messuilla tai tapahtumissa. Esitteisiin saadaan AR-teknologian myötä modernia, mielenkiintoista sisältöä: AR (eli Augmented Reality, eli lisätty todellisuus). AR-teknologian avulla tuote herää henkiin ainoastaan skannaamalla tunnistekoodi tai tunnistekuva paperilta. Lopputulos on kuin virtuaalinen pienoismalli esitteen pinnalla. Monet laitevalmistajat käyttävät AR-todellisuutta tuotteidensa esittelyssä sekä myynnin tukena. Esimerkiksi Ikealla on oma AR-sovellus, jolla huonekaluja voi tarkastella oikeassa ympäristössään eri puolilla huonetta.
8. Käyttäjien luoma sisältö
Kuten jo aiemmin puhuimme vaikuttajamarkkinoinnista, on myös tuotteiden käyttäjien tuottama sisältö 2021 luvulla tärkeässä asemassa. Käyttäjien luomalla sisällöllä tarkoitetaan sisältöä, jota käyttäjät lisäävät sovellukseen ja joka näkyy vähintään osalle sovelluksen käyttäjistä. Tällaista materiaalia ovat mm. Facebookin tilapäivitykset, arvostelut, blogipostaukset sekä Instagram-kuvat. Sisältöä voidaan kannustaa jakamaan esimerkiksi tarjoamalla käyttäjille vastavuoroisesti kannustimia esimerkiksi alennuksen muodossa. Ihmiset kaipaavat aitoutta. Esimerkiksi naisten vaatetusyritys Aerie sitoutui lopettamaan uimapukuissa olevien mallien valokuvien retusoinnin. Ja jokaiselle Instagram-käyttäjälle, joka on kirjoittanut muokkaamattoman kuvan itsestään uimapuvussa (käyttämällä hashtagia #AerieReal), Aerie lahjoittaa nyt yhden dollarin National Eating Disorders Associationille (NEDA).
9. Pidemmät sisällöt
Vuonna 2021 viestien ja blogikirjoitusten sanamäärät pidentyvät. Tyypillisesti vähintään 3000 sanan pituiset tekstit houkuttelevat eniten liikennettä, koska ne tarjoavat lukijoille perusteellisen tutkimuksen aiheista. On kuitenkin otettava huomioon, että edellä puhutaan englanniksi kirjoitetusta sisällöstä, jossa sanamäärät ovat suurempia kuin suomeksi kirjoitetuissa. Pidemmän sisällön avulla sisällöntuottajat voivat vakiinnuttaa itsensä aiheen asiantuntijaksi. Pidempien tekstien ansiosta sivustolla vietetään enemmän aikaa. Jos käyttäjät löytävät etsimäsi sivultasi, he eivät palaa Googleen etsimään muuta lähdettä. Kun teet sivustollesi ikivihreää, arvonsa menettämätöntä sisältöä, saat liikennettä blogisi tai verkkosivustosi koko eliniän ajan. Meidän tuottamia hyviä juttuja hyviltä tyypeiltä pääset lukemaan tästä.
10. Virtuaaliset tapahtumat ja livelähetykset
Sosiaalinen media on merkityksellinen digikanava. Mennyt vuosi on kerännyt ihmisiä yhteen tätä kautta vielä enemmän. Livelähetyksien suosio kasvoi edellisenä vuonna ja luultavasti tulee jatkamaan kasvuaan vielä tänäkin vuonna. Myös yhä useampi kokous ja tapahtuma tehnyt siirtonsa verkkoon. Tämä trendi tuskin tulee muuttumaan kuluvana vuonna, vaan lisääntynee entistä enemmän. Ja vaikka pandemia jäisikin jossain vaiheessa vielä taakse, tullaan vuonna 2021 varmasti tekemään yhä enemmän asioita yhdessä netin välityksellä. Esimerkiksi me Tovarilla olemme tehneet kuluneen vuoden aikana livestriimauksia aiempaa enemmän.
Tässäpä tosiaan pieni katsaus kuluvan vuoden markkinoinnin trendeihin. Me täällä Tovarilla teemme todeksi (lähes) kaikki toiveesi. Etenkin markkinoinnin suhteen. Ota yhteyttä ja katsotaan paremmin, mitä me voisimme juuri sinulle tarjota!