Wikipedian artikkeli Suomalaisesta internetkulttuurista kertoo, että ensimmäiset suomalaiset verkkosivut, TKK:n tietotekniikan laitoksen sivut avattiin 24 vuotta sitten, vuonna 1993. En löytänyt keinoa saada selville, miltä nämä sivut näyttivät, mutta uskon, että ne olivat samankaltaisia tämän, maailman ensimmäisen 1990 vuonna julkaistun www-sivun kanssa. Lähinnä tekstiä ja hyperlinkkejä.

Jos haluat tutkia, miltä vanhat verkkosivut ympäri maailman ovat näyttäneet, niin siihen löytyy ilmainen työkalu. Internet Archive aloitti toimintansa 1996, jolloin he alkoivat pitää kirjastoa lähes kaikista maailman nettisivuista ja niiden kehitysaskelista. Vanhoja saitteja voi siis selata ja tutkia heidän kehittämällä Wayback Machinella. Palveluun syötetään verkkosivun osoite, jonka jälkeen palvelu näyttää miltä verkkosivu on vuosien saatossa näyttänyt.
Pari viikkoa sitten Business Insider verkkolehti kaivoi Wayback Machinella kuvia siitä, miltä vanhat jenkkisaitit näyttivät parisenkymmentä vuotta sitten ja vertailivat niitä tämän päivän versioihin sivustoista. Tämän innoittamana päätin tehdä saman suomalaisille www-sivuille.
hs.fi
1996: Boris Jeltsin kävi leikkauksessa ja Helsingin Sanomien verkkoliitteen sivut olivat ärhäkän keltaiset. Rohkea valinta! Bannerimainonta lienee myös olleen tuohon aikaa aika tehokasta, kun ei verkkosivuja ihan kaikilla ollut.

2017: Sivusto näyttää hyvältä, bannerimainonta vie merkittävästi enemmän tilaa ja suuri osa artikkeleista on maksumuurin takana.

karjalainen.fi
2000: Sanomalehti Karjalaisen kompakti ja yksinkertainen verkkosivukokonaisuus on varmasti ilahduttanut uutisennälkäisiä lukijoita. Pisteet nettitilauslomakkeesta ja ilmoitusmyyntilomakkeesta!

2017: Selkeä, valkotaustainen linja jatkuu.

mikrobitti.fi
2001: ”Kännykät uhkaavat lankapuhelimia, kannettavat tietokoneet puolestaan pöytäkoneita” ja Windows XP oli uusinta uutta. MBNetin parhaimpia paloja olivat Ajuriapaja, ohjelma-suositukset ja muut helpottavat työkalut.

2017: Tahroja Microsoftin maineelle viimeisen 16 vuoden aikana ovat olleet Windows Vista, Windows 8 ja vuotanut Windows 10:n lähdekoodi. Mikrobitin etusivun sisältö painottuu enemmän uutisiin.

radiolinja.fi / elisa.fi
1997: Kuusi vuotta aikaisemmin maailman ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin Radiolinjan verkossa j a vuoden päästä samassa verkossa ladataan maailman ensimmäinen maksullinen soittoääni. Innovaattorilla piti olla verkkosivutkin jiirissä.

2017: Verkkoteknologiassa ja palveluiden hinnoittelussa on 20 vuodessa tultu pitkälle. Puhelimessa puhuminen ja nettisurffaus alkaa vihdoin saman hintaista ulkomailla.

sonera.fi / telia.fi
2000: Suosituimpien sivujen kärkipaikkaa pitää Doris soittoäänet <3 Poimintoja Doriksen valikoimasta vuodelta 1999: Tähtien sota -elokuvateema, Light My Fire, Doors-klassikko, Maamme-laulu, Puhelinlangat laulaa, Katri-Helena, Thunderstruck, AC/DC-biisi.

2017: Sonera kaupattiin Telialle. Dorista ei ole näkynyt enää yli vuosikymmeneen. Verkkosivun ulkoasussa hyvin samanlaiset vibat, mitä Elisalla vuonna 2017?

tovari.fi
2014: Meidän omissa sivuissa ei ihan päästä parin kymmenen vuoden taakse, mutta ehtiipä tuota muuttua liiketoiminnan painopiste muutamassakin. Ensimmäinen, kesällä 2014 valmistunut Tovari-saitti oli vahvasti Venäjän digitaaliseen markkinointiin orientoitunut.

2017: Raaka yksinkertaisuus on takaisin muodissa.

veikkaus.fi
1996: Suomalaiset ovat veikkaus-kansaa. Vuoden sisällä veikkaus.fi sivuston perustamisesta siellä ollaan vierailtu yli puoli miljoonaa kertaa. Pisteet kotiin liukuvärien käytöstä ja kolmiulotteisista lottopalloista. Modernia!

2017: Sisältöä ja toimintoja on tuotu verkkosivuille ”hieman” lisää. Navigointeja löytyy sivulta ainakin kolme. Enää ei myöskään tarvitse veikata lähimmällä huoltoasemalla, vaan rahoista pääsee yhtä sujuvasti eroon netissä.

verkkokauppa.com
2001: Ehkäpä suosikkini tämän blogin sivustoista. Myyntipuhelinnumero vielä vahvasti mukana ostostenteossa. Erikoispisteet kuvasta, jossa nainen istuu aavikolla pöytäkoneen kotelon päällä. Vahva flashback ysärin lopun ja 2000-luvun alun musiikkivideoihin.

2017: ALE! ALE! ALE! ja etusivulla nostetaan esille aika paljon muutakin kuin tietoliikennetuotteita.

wikipedia.fi
2006: Kymmenessä vuodessa sivuston kuin sivuston on muutettava ulkoasuaan, jotta se pysyy relevanttina…

2017: Paitsi Wikipedian. Kerran kun tekee hyvän, niin siitä kannattaa pitää kiinni. Ja sisällöistähän se suosio on kiinni, ei silmäkarkista.

yle.fi
1997: Latinan kielinen uutiskatsaus on vihdoin saapunut Teksti-TV:hen. Radiomafia on voimissaan vahvana. TV1 ja TV2 logot ovat aika lailla eri maailmoista. Ja mistä hitosta tulee yle network and play? Sateenkaaren väriset luurit logossa tuovat myös väistämättä mieleen lapsuuden TV-istunnot.

2017: yle.fi pääpaino on siirtynyt kanava- ja ohjelmatarjonnan esittelystä uutisiin.

yrittajat.fi
1999: Sivut tarvitsevat toimiakseen vähintään 28.800 modeemin ja kehyksiä tukevan selaimen. Jos näitä ei ole, tuon vasemman laidan upean graafisen kehyksen saa pois käyttämällä kehyksetöntä versiota sivustosta. Miinuspiste siitä, että etusivun linkit ovat noissa nuppineuloissa, eikä teksteissä.

2017: Pitkälle on tultu www-sivuissa, mutta Yrittäjien logo on pysynyt lähestulkoon samana. Pisteet pintojen pitämisestä Helsingin Sanomille ja Yrittäjille tästä!

Sinun yrityksesi www-sivut?
Käy kurkkaamassa Wayback Machinesta, miltä sinun yrityksesi verkkosivut ovat näyttäneet vuosien saatossa. Laita parhaat löydöt kommentteina @TovariOy Twitterissä tai keskusteluun Facebookissa.