Miltä www-Suomi näytti 20 vuotta sitten?

Wikipedian artikkeli Suomalaisesta internetkulttuurista kertoo, että ensimmäiset suomalaiset verkkosivut, TKK:n tietotekniikan laitoksen sivut avattiin 24 vuotta sitten, vuonna 1993. En löytänyt keinoa saada selville, miltä nämä sivut näyttivät, mutta uskon, että ne olivat samankaltaisia tämän, maailman ensimmäisen 1990 vuonna julkaistun www-sivun kanssa. Lähinnä tekstiä ja hyperlinkkejä.

Maailman ensimmäinen verkkosivu

Jos haluat tutkia, miltä vanhat verkkosivut ympäri maailman ovat näyttäneet, niin siihen löytyy ilmainen työkalu. Internet Archive aloitti toimintansa 1996, jolloin he alkoivat pitää kirjastoa lähes kaikista maailman nettisivuista ja niiden kehitysaskelista. Vanhoja saitteja voi siis selata ja tutkia heidän kehittämällä Wayback Machinella. Palveluun syötetään verkkosivun osoite, jonka jälkeen palvelu näyttää miltä verkkosivu on vuosien saatossa näyttänyt.

Pari viikkoa sitten Business Insider verkkolehti kaivoi Wayback Machinella kuvia siitä, miltä vanhat jenkkisaitit näyttivät parisenkymmentä vuotta sitten ja vertailivat niitä tämän päivän versioihin sivustoista. Tämän innoittamana päätin tehdä saman suomalaisille www-sivuille.

hs.fi

1996: Boris Jeltsin kävi leikkauksessa ja Helsingin Sanomien verkkoliitteen sivut olivat ärhäkän keltaiset. Rohkea valinta! Bannerimainonta lienee myös olleen tuohon aikaa aika tehokasta, kun ei verkkosivuja ihan kaikilla ollut.

Helsingin Sanomat verkkosivu vuonna 1996

2017: Sivusto näyttää hyvältä, bannerimainonta vie merkittävästi enemmän tilaa ja suuri osa artikkeleista on maksumuurin takana.

Helsingin Sanomat verkkosivu vuonna 2017

karjalainen.fi

2000: Sanomalehti Karjalaisen kompakti ja yksinkertainen verkkosivukokonaisuus on varmasti ilahduttanut uutisennälkäisiä lukijoita. Pisteet nettitilauslomakkeesta ja ilmoitusmyyntilomakkeesta!

Sanomalehti Karjalaisen verkkosivut vuonna 2000

2017: Selkeä, valkotaustainen linja jatkuu.

Sanomalehti Karjalaisen verkkosivut vuonna 2017

mikrobitti.fi

2001: ”Kännykät uhkaavat lankapuhelimia, kannettavat tietokoneet puolestaan pöytäkoneita” ja Windows XP oli uusinta uutta. MBNetin parhaimpia paloja olivat Ajuriapaja, ohjelma-suositukset ja muut helpottavat työkalut.

Mikrobitti verkkosivu vuonna 2001

2017: Tahroja Microsoftin maineelle viimeisen 16 vuoden aikana ovat olleet Windows Vista, Windows 8 ja vuotanut Windows 10:n lähdekoodi. Mikrobitin etusivun sisältö painottuu enemmän uutisiin.

Mikrobitti verkkosivu vuonna 2017

radiolinja.fi / elisa.fi

1997: Kuusi vuotta aikaisemmin maailman ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin Radiolinjan verkossa j a vuoden päästä samassa verkossa ladataan maailman ensimmäinen maksullinen soittoääni. Innovaattorilla piti olla verkkosivutkin jiirissä.

Radiolinjan verkkosivut vuonna 1997

2017: Verkkoteknologiassa ja palveluiden hinnoittelussa on 20 vuodessa tultu pitkälle. Puhelimessa puhuminen ja nettisurffaus alkaa vihdoin saman hintaista ulkomailla.

Elisan verkkosivut vuonna 2017

sonera.fi / telia.fi

2000: Suosituimpien sivujen kärkipaikkaa pitää Doris soittoäänet <3 Poimintoja Doriksen valikoimasta vuodelta 1999: Tähtien sota -elokuvateema, Light My Fire, Doors-klassikko, Maamme-laulu, Puhelinlangat laulaa, Katri-Helena, Thunderstruck, AC/DC-biisi.

Soneran verkkosivut vuonna 2000

2017: Sonera kaupattiin Telialle. Dorista ei ole näkynyt enää yli vuosikymmeneen. Verkkosivun ulkoasussa hyvin samanlaiset vibat, mitä Elisalla vuonna 2017?

Telian verkkosivut vuonna 2017

tovari.fi

2014: Meidän omissa sivuissa ei ihan päästä parin kymmenen vuoden taakse, mutta ehtiipä tuota muuttua liiketoiminnan painopiste muutamassakin. Ensimmäinen, kesällä 2014 valmistunut Tovari-saitti oli vahvasti Venäjän digitaaliseen markkinointiin orientoitunut.

Tovarin verkkosivut vuonna 2014

2017: Raaka yksinkertaisuus on takaisin muodissa.

Tovarin verkkosivut vuonna 2017

veikkaus.fi

1996: Suomalaiset ovat veikkaus-kansaa. Vuoden sisällä veikkaus.fi sivuston perustamisesta siellä ollaan vierailtu yli puoli miljoonaa kertaa. Pisteet kotiin liukuvärien käytöstä ja kolmiulotteisista lottopalloista. Modernia!

Veikkauksen verkkosivut vuonna 1996

2017: Sisältöä ja toimintoja on tuotu verkkosivuille "hieman" lisää. Navigointeja löytyy sivulta ainakin kolme. Enää ei myöskään tarvitse veikata lähimmällä huoltoasemalla, vaan rahoista pääsee yhtä sujuvasti eroon netissä.

Veikkauksen verkkosivut vuonna 2017

verkkokauppa.com

2001: Ehkäpä suosikkini tämän blogin sivustoista. Myyntipuhelinnumero vielä vahvasti mukana ostostenteossa. Erikoispisteet kuvasta, jossa nainen istuu aavikolla pöytäkoneen kotelon päällä. Vahva flashback ysärin lopun ja 2000-luvun alun musiikkivideoihin.

Verkkokauppa.comin verkkosivut vuonna 2001

2017: ALE! ALE! ALE! ja etusivulla nostetaan esille aika paljon muutakin kuin tietoliikennetuotteita.

Verkkokauppa.comin verkkosivut vuonna 2017

wikipedia.fi

2006: Kymmenessä vuodessa sivuston kuin sivuston on muutettava ulkoasuaan, jotta se pysyy relevanttina…

Wikipedian verkkosivut vuonna 2006

2017: Paitsi Wikipedian. Kerran kun tekee hyvän, niin siitä kannattaa pitää kiinni. Ja sisällöistähän se suosio on kiinni, ei silmäkarkista.

Wikipedian verkkosivut vuonna 2017

yle.fi

1997: Latinan kielinen uutiskatsaus on vihdoin saapunut Teksti-TV:hen. Radiomafia on voimissaan vahvana. TV1 ja TV2 logot ovat aika lailla eri maailmoista. Ja mistä hitosta tulee yle network and play? Sateenkaaren väriset luurit logossa tuovat myös väistämättä mieleen lapsuuden TV-istunnot.

Ylen verkkosivut vuonna 1997

2017: yle.fi pääpaino on siirtynyt kanava- ja ohjelmatarjonnan esittelystä uutisiin.

Ylen verkkosivut vuonna 2017

yrittajat.fi

1999: Sivut tarvitsevat toimiakseen vähintään 28.800 modeemin ja kehyksiä tukevan selaimen. Jos näitä ei ole, tuon vasemman laidan upean graafisen kehyksen saa pois käyttämällä kehyksetöntä versiota sivustosta. Miinuspiste siitä, että etusivun linkit ovat noissa nuppineuloissa, eikä teksteissä.

Suomen Yrittäjien verkkosivut vuonna 1999

2017: Pitkälle on tultu www-sivuissa, mutta Yrittäjien logo on pysynyt lähestulkoon samana. Pisteet pintojen pitämisestä Helsingin Sanomille ja Yrittäjille tästä!

Suomen Yrittäjien verkkosivut vuonna 2017

Sinun yrityksesi www-sivut?

Käy kurkkaamassa Wayback Machinesta, miltä sinun yrityksesi verkkosivut ovat näyttäneet vuosien saatossa. Laita parhaat löydöt kommentteina @TovariOy Twitterissä tai keskusteluun Facebookissa.

Ota yhteyttä

Katso myös

Pieni hetki luovuudelle?

Kuinka usein ehdit antaa aikaa luovuudelle? Ota arjessa pieni paussi meidän kanssa ja tilaa meidän uutiskirje tukemaan yrityksesi luovuutta.

Paina sydämestä

Se sytyttää sydämen meidän toimistolla.

Sydän on syttynyt kertaa.