Mistä löytää hyviä kuvia markkinointiin?

Digitaalinen markkinointi vaatii hyviä kuvia. Sen tietävät kaikki verkosta myyntiä hakevat yritykset, koska törmäämme todella usein lauseeseen ”no kun meijän kuvat on vähä tämmösiä”. Perunalla kuvattuja, tärähtäneitä, heikkolaatuisia, huonosti valotettuja, sotkuisia, sekaisia tai mitä näitä nyt on. Jos tuntuu tutulta, niin tämä artikkeli on suunniteltu juuri sinua varten.
 
Vaihtoehto 1: Hanki kuvituskuvia kuvapankista
 
Kuvapankit ovat aika yleinen ja nopea keino löytää laadukkaita kuvia käyttöön. Kuvapankkikuvilla on markkinoinnissa vähän huono maine. Varsinkin ihmiskuvat ovat isoimmissa kuvapankeissa usein kliinisiä ja ylivaaleita pepsodent-hymykuvia, joiden käyttö markkinoinnissa on aika kliseistä. Onneksi kuvapankeista löytyy myös luonnollisempia kuvia ja löytyypä maailmalta muutamia kuvapankkeja, jotka ovat ottaneet tehtäväkseen tuhota perinteisen kliinisen ja ylivaalean pepsodent-hymykuvakulttuurin.
Kuvapankkeja on olemassa maksullisia ja maksuttomia. Maksulliset kuvapankit tarjoavat usein rojaltivapaita kuvia pientä eurosummaa vastaan. Rojaltivapaita kuvia voit kertamaksun jälkeen käyttää usein rajattoman ajan omassa markkinoinnissasi. Maksuttomat kuvapankit ovat taas nimensä mukaisesti ilmaisia, mutta ne harvemmin ovat yhtä kattavia, mitä maksulliset pankit ja usein niistä ladattujen kuvien yhteydessä on vähintään mainittava kuvaajan nimi. Se on kuitenkin pieni hinta siitä, että saat kuvan käyttöösi täysin ilmaiseksi.
Kuvapankit ovat aika pitkälti jenkkiomisteisia, joten kuvien tyylikin usein mukailee jenkkimaailmaa. Jenkkipankeissa joutuu käyttämään hieman aikaa löytääkseen suomalaiseen markkinointiin sopivia kuvia, mutta kyllä niitä kokemuksemme mukaan löytyy.
 
Sitten itse listaan hyvistä kuvapankeista.
 
Kuvia Suomestakuviasuomesta.fi
Olisimme hölmöjä, jos emme kirjoittaisi ensimmäisenä Tovarin ”omasta” kuvapankista, josta löytää ilmaisia kuvia Suomesta. Palvelumme keskittyy siis vain ja ainoastaan Suomessa kuvattujen kuvien jakeluun. Tämä siksi, että markkinoiden täyttämät jenkkipankit ovat täynnä kuvia jostain muualta kuin Suomesta. Haluamme tarjota helpon ja ilmaisen keinon saada markkinointiin suomalaisia, korkealaatuisia kuvia. Kuvia palveluun ladataan kuukausittain, joten uutta nähtävää ja ladattavaa palveluun tulee tasaiseen tahtiin. Kuvat ovat täysin ilmaisia ja niillä voi tehdä kuka tahansa, mitä tahansa.
 
Shutterstockshutterstock.com
Shutterstock taitaa olla kuvapankeista suurin ja mahtavin. Rojaltivapaita kuvia (ja muita grafiikoita) palvelusta löytyy kirjoitushetkellä 79 084 137 ja uutta materiaalia palveluun ladataan n. 800 000 kuvituskuvan viikkotahdilla. Pankista löytyy materiaalia laidasta laitaan ja jokaiseen tilanteeseen. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua juuri selailun määrä ja kuvien liika kliinisyys. Me ostamme kuvia Shutterstockista silloin tällöin, useimmiten silloin kun tarve on nopea, eikä sopivaa kuvaa löydy meidän valokuvaajan omista kuvista.
Shutterstockissa kuvat ostetaan ”paketteina”. Halvin ostos on 5 kuvalatausta ja se irtoaa palvelusta 39€:lla, jolloin hintaa yhdelle kuvalle jää n. 8 €. Ostetut lataukset voi käyttää yhden vuoden kuluessa paketin aktivoinnista.
 
Unsplashunsplash.com
Unsplashista kuvia saa samalla ajatuksella mitä ”Kuvia Suomesta” pankista. Kuvat ovat ilmaisia ja niille saa tehdä mitä tahansa, mutta ne eivät vain ole Suomesta. Unsplashin kuvat ovat korkealaatuisia ja he ovat onnistuneet tekemään pankin kuvista pois liian kliinisyyden ja kliseisyyden.
 
Death to the Stock Photo - deathtothestockphoto.com/
Death to the Stock Photo ei ole varsinainen kuvapankki, jossa kuvia voisi selata läpi ja ladata itselle parhaiten sopivimmat. Death to the Stock Photo toimii sähköpostilistan perusteella, johon ilmoittautumalla saa kuukausittaisen kuvapaketin suoraan sähköpostiin. Kätevää. Kuvat voi tallentaa tietokoneelle ja niitä voi käyttää sitten, kun tarve tulee.
 
Vaihtoehto 2: Palkkaa valokuvaaja
 
Lasketaanpa.
Tarvitset hyvän valokuvaajan, joka ymmärtää yrityksesi markkinoinnin päälle, tietää minkälaisilla markkinointikuvilla on käyttöä ja osaa kuvata sellaisia.
Yhdessä kuvaustunnissa saat n. parisenkymmentä kuvaa henkilöistä, myymälästä, miljööstä, tuotteista tai haluamastasi fiiliksestä. Valokuvaajilla yksi kuvaustunti maksaa n. 150-200 € (tämä sisältää siis myös jälkikäsittelyyn sijoitetun ajan), jaetaan se 20 kuvalla, hinnaksi jää 7,5 - 10€ / kuva. Oikeiden, sinun liiketoimintaa huokuvien kuvien hinnaksi siis jää sama hinta per kuva kuin kuvapankista ostetuille kuville.
 
Tutki oman ja naapuripaikkakuntasi valokuvaajat läpi, katso minkälaisia yritysprojekteja he ovat tehneet ja pyydä tarjouksia. Voit sitoa tarjouksen esim. kuvamäärään tai kuvausaikaan ja päättää kuvauskohteet itse. Hyvä kuvaaja kysyy myös miten teet markkinointiasi ja suunnittelee kuvauksen kanssasi markkinointi edellä.
 
Vaihtoehto 3: Kuvaa ja käsittele kuvasi itse
 
Monille yrittäjille pienikin investointi kuvaajaan on iso panostus markkinointiin. Voi tuntua hurjalta maksaa satasia kuvauksesta, kun järjestelmäkamerankin saa hankittua muutamalla satasella. Järkkäri on hyvä askel parempaan kuvanlaatuun, mutta kaluston hankkiminen ei takaa onnistuneita kuvia.
 
Jos yrityksestäsi löytyy valokuvaustaitoisia tai -intoisia henkilöitä tee valokuvauksesta osa heidän toimenkuvaansa, johon on varattu työaikaa ja josta maksetaan palkkaa. Jos toimit yrittäjänä haasta itsesi kuvaamaan vähintään yksi kuva joka päivä toiminnastasi ja tee sitä vaikka puoli vuotta. Taitosi valokuvaajan kehittyy varmasti.
Opettele myös kuvamuokkaamisen perusjutut. Kuvasuhteen muuttaminen, rajaaminen, kuvakoon muuttaminen, mustavalkoiseksi tekeminen, logon ja tekstin lisääminen kuvaan ovat aika helppoja perusjuttuja, jotka helpottavat viestintäsi arkea. Käytä esim. GIMP (gimp.org), Paint.net (getpaint.net) tai verkkopohjaista Canva (canva.com) ohjelmaa.
 
Vaihtoehto 4: Etsi Creative Commons lisensoituja kuvia kuvapalveluista
 
Flickristä (flickr.com) löytyy todella paljon kuvia, joita voi käyttää myös kaupallisissa projekteissa. Useimmiten Flickristä ladattujen kuvien yhteydessä sinun on myös mainittava kuvaajan nimi. Muitakin ehtoja kuvien käyttöön voi olla, mutta voit tutustua niihin tarkemmin jokaisen kuvan yhteydessä.
 
Huono vaihtoehto: Kuvien lataaminen Googlesta tai muiden verkkosivuilta
 
Hyvä nyrkkisääntö on, että Googlen kuvahaulla löydetyt kuvat ovat oletusarvoisesti jonkun ”omaisuutta”. Ne ovat harvemmin lisensoituja vapaaseen käyttöön. Myös muille verkkosivuille meneminen ja kuvien lataaminen sieltä on ehdoton no-no. Kuvaa, jota ei ole jaettu kaupalliseen käyttöön tai johon sinulla ei ole oikeuksia ei saa käyttää omassa markkinoinnissa. Pahimmassa tapauksessa laittomasta kuvan käytöstä voit joutua maksamaan korvauksia kuvan oikeuksien haltijalle.
 
Jos kuva-asiat markkinoinnissasi mietityttää, niin laita ihmeessä postia tai puhelua meille. Autamme mielellämme.
 
- Joona

Ota yhteyttä

Katso myös

Pieni hetki luovuudelle?

Kuinka usein ehdit antaa aikaa luovuudelle? Ota arjessa pieni paussi meidän kanssa ja tilaa meidän uutiskirje tukemaan yrityksesi luovuutta.