Blogi

Arkisen tavallisuuden kiehtovuus

Ihmiselle oma elämä ja arki on aina tavallista, oli sitten vaikka astronautti. Sen takia se ei myöskään vaikuta mielenkiintoiselta. Silti juuri niiden näkymättömiksi ja huomaamattomiksi muuttuneiden itsestäänselvyyksien joukosta voi löytää suuria määriä mielenkiintoisuutta.

Täydellinen on tylsää

Yleensä organisaatiot pyrkivät antamaan itsestään hienon ja toimivan kuvan. Näissä kiiltokuvissa vain on se huono puoli, että niistä puuttuu inhimillisyys ja sitä myös mielenkiintoisuus. Inhimillisyys puolestaan on kiinnostavuutta ja usein myös uskottavuutta lisäävä tekijä.

Tätä inhimillisyyttä voi ajatella vaikka valokuvien kautta. Inhimillistä on hieman sekaisin olevat hiukset kahviautomaatilla, kun työkaverin juttu naurattaa. Inhimillistä on pyörällä töihin saapuvan ihmisen photobombaaminen ulkokuvissa. Inhimillistä ylipäätään ihmisten esittely organisaatioiden, toimitilojen tuotantoprosessien tai muiden vastaavien sijaan. Kahvihuone ja siellä tapahtuva kertoo yrityksen olemuksesta paljon enemmän ja rehellisemmin kuin viimeisen päälle suunniteltu ja siivottu aula.

Läskiksi meni ja sehän kiinnostaa

Erilaisten elokuvien ja muiden ohella tarjotaan usein making of / behind the scenes -materiaalia. Niissä näytetään hiottuun lopputulokseen vaadittuja temppuja ja kenties paljastetaan illuusioita, joilla tarinaa on viety eteenpäin. On kiehtovaa nähdä, mitä vaikeuksia toimivan lopputuloksen takaa voi löytyä. Varsinkin jos lopputulos on menestys jollain tasolla, voivat siihen asti pääsemisen aikana koetut vaikeudet ja huonot hetket olla erinomaisen mielenkiintoista ja toimivaa kertomista myös jälkeenpäin. Kannattaa siis tallentaa myös hankalia paikkoja.

Oma lukunsa sitten ovat blooperit eli pieleen menneet kohtaukset. Varsinaista hiottua ja sujuvaa mainosvideota enemmän voi kiinnostaa se, miten sanat menivät sekaisin ja pokka petti täysin. Itselleen nauramaan kykeneviin sitä paitsi luotetaan.

Kurkistus sinne, minne ei normaalisti ole asiaa, kiinnostaa useimpia. Ei sieltä tarvitse löytyä mitään hurjaa tai kummallista, ihan tavallista. Siksi se arkinen ympäristö asioineen voi kertoa mielenkiintoisia tarinoita.

Videona tällä kertaa Britney Spearsin bloopereita Oops, I did it again -kappaleen tahdissa.