Blogi

Korona vaivaa eri tavoin vielä monta vuotta

Tämä on lisäosa aiemmin blogissa ilmestyneeseen Viestinnän virheet -sarjaan.

Korona oli Tovarin blogissa ensimmäisen kerran esillä tammikuun lopussa. Siitä tuntuu olevan ikuisuus. Siinä blogitekstissä perusajatus oli, että nyt on mietittävä asioita tarkkaan, sillä tämä voi olla hyvin vakavaa. Ja vakavaksihan tämä on mennyt.

Olennainen huomio silloin kuului seuraavasti: ”Jokainen yritys ja organisaatio joutuu miettimään, miten koronavirus vaikuttaa sen toimintaan. Näistä toimista on syytä kertoa selkeästi sekä sisään että ulospäin. Oli kyse sitten käsienpesun tehostamisesta tai mistä tahansa, niin siitä kannattaa kertoa.” Edelleen hyvin paikkansapitävää.

Hallituksen määräykset ja shokinomainen alku tekivät tilanteeseen sopeutumisesta tavallaan helppoa. Nyt kun aikaa on kulunut, on tilanne paljon hankalampi monella tavalla. Joka tapauksessa edelleen on yrityksille olennaista ottaa tilanne huomioon mieluummin liian tarkkaan kuin liian huolettomasti. Jos joku valittaa liialllsesta tarkkuudesta varotoimien suhteen, se voi jopa toimia joillekin kehuna. Mutta sen sijaan jos yrityksestä leviää kuva, ettei se ota tosissaan tilannetta, voi vahinko olla iso ja kestävä.

Tulevan syksyn aikana keskustelu tulee paljolti kiertymään maskien käyttöön. Kaupoissa ja muissa julkisissa tiloissa maskinkäyttö tulee lisääntymään ja saattaa muuttua jopa pakolliseksi. Jo käyty keskustelu sekä esimerkit ulkomailta osoittavat, että tällöin syntyy hankalia tilanteita. Osa ihmisistä kokee, että maskittomuus uhkaa heidän terveyttään ja osa taas, että käyttö heidän vapauttaan. Kun kaksi tällaista periaatekysymystä törmää, niin jälki voi olla pahaa. Minkä linjan yritys ikinä valitseekin itselleen, niin siitä kannattaa viestiä näkyvästi ja perustellen.

Kauempana tulevaisuudessa on luvassa vielä rokotukseen liittyvät hankaluudet. Yhdysvalloissa joka kolmas aikoo jättää rokotteen ottamatta, kun se on saatavissa. Suomessa osuus on paljon pienempi, mutta silti varmasti merkittävä. Ihmiset myös kertovat sosiaalisessa mediassa kantojaan asiaan hyvin kärkkäästi. Asiaan liittyy myös yksilönvapauteen kuuluvia ulottuvuuksia, jotka tekevät ehdottomista ratkaisuista vaikeita. Yritys ei voi pakottaa työntekijäänsä ottamaan rokotetta eikä edes olemaan hiljaa siitä, ettei ottanut sitä. Työsuhdejuriosteille riittää mietittävää.

Koronaan tavalla tai toisella liittyvät seikat tulevat vaatimaan huomiota vielä useamman vuoden ajan. Siksi asioiden miettiminen valmiiksi antaa ainakin jonkinlaista etua, kun hankaluuksia syntyy. Varotoimissa ja niistä viestiimisessä kannattaa pääsääntönä pitää, että mieluummin överit kuin vajarit.