Linkin jakaminen vaikeutui Facebookissa

12.9.2017

Heinä-elokuun vaihteessa Facebook päivittyi julkaisijan kannalta merkittävästi: linkin esikatseluja ei voi enää muokata – mitä sivullasi on, sitä myös Facebook-linkinjakojulkaisussasi on.

Mutta mistä on kysymys?

Facebook muutti julkaisujärjestelmäänsä merkittävästi. Aiemmin yrityksesi seinälle julkaistaviin linkkipostauksiin sai vaihdettua haluamansa kuvan tai kuvat käyttöön, kuin myös esittelytekstin ja otsikkotekstin. Nyt linkin esikatselujen muokkaaminen on historiaa – kuvia ei voi vaihtaa sivuilla olevista kuvista. Jokaisen linkkijulkaisun kuvausteksti, otsikko sekä kuvat ovat ja pysyvät juuri niinä, mitkä ne ovat nettisivulla.

Voiko uusia sääntöjä kiertää?

Artikkelin kirjoitushetkellä Facebookissa oli muutamia tapoja kiertää uusia sääntöjä: jos haluat käyttää julkaisussasi eri kuvaa kuin mitä esikatselu sinulle antaa, voit toteuttaa julkaisun usean kuvan julkaisuna eli karusellina, jolloin voit ohittaa pakotteen käyttää sivuston kuvia. Myös lukittuja linkin esikatselun tekstejä voidaan muuttaa, vaikkei aivan samalla tavalla kuin aiemmin: kun tallennat haluamasi julkaisun luonnoksena, voit mennä julkaisutyökaluihin ja muokata luonnosjulkaisun linkin esikatselun tekstit. Kuvaa ei yhden kuvan linkinjakojulkaisun kohdalla voi tälläkään tavalla vaihtaa. Jos linkin esikatseluusi ei onnistuta hakemaan kuvaa sivuiltasi, voit ainakin vielä tällä hetkellä ladata siihen haluamasi kuvan itse.

Miksi muutos tehtiin?

Facebookin mukaan muutos tehtiin sen takia, että erilaiset huijausjulkaisut ja harhaanjohtavat kuvaukset ja/tai kuvat aiheuttivat ongelmia. Tämä on mainio keino kehittää Facebookin julkaisujen relevanssia sekä vähentää erilaisia phishing-tyyppisiä huijauksia. Lisäksi se pakottaa verkkosivujen rakentamisen fiksusti: enää ei riitä, että verkkosivut rakennetaan pelkästään verkkosivuja ajatellen, vaan huomioon on myös otettava, miltä sivut näyttävät kun niitä jaetaan Facebookiin. Kunkin sivun voi esikatsella Facebookin kehittäjätyökalua käyttäen täällä.

Miten tämä vaikuttaa Facebook-julkaisuihin ja julkaisijoihin?

Hyvien verkkosivujen merkitys korostuu muutoksen takia merkittävästi. Verkkosivusi määrittelee, mitä julkaisuissasi lukee ja näkyy. Erityishuomiota on kiinnitettävä sivulla käytettävään kuvaan ja sen kuvasuhteeseen: koska suositeltu kuvakoko Facebookin linkin esikatselujulkaisuun on 1200 x 628 px, voi sivustosi standardikokoinen kuva leikkautua kurjasti. Aiempaan kappaleeseen linkitetty testityökalu on kätevä tapa tsekata, miltä jokin sivuistasi näyttäisi jaettuna linkkinä. Myös tekstimäärään kannattaa kiinnittää huomiota – Facebook ei anna armoa mainostetuille julkaisuille, joiden kuvissa on runsaasti tekstiä. Oman julkaisusi tekstimäärän voit tarkistaa tästä. Jos et missään nimessä halua vaihtaa enemmän tekstiä sisältävää kuvaasi, niin voit toki tehdä samasta aiheesta erillisen julkaisun ja mainoksen: olennaista on vain, että mainostettu julkaisu ei sisällä liikaa tekstiä. Jos mikään muu ei auta, voit tehdä karusellijulkaisun ja kiertää rajoitteen valmiiksi määrätystä kuvasta.

Liekö tämä sitten pysyvä ratkaisu, vai palautetaanko toiminnallisuus vielä takaisin? Vain aika näyttää. Pysyäksesi Facebookin kärryillä kannattaa testailla vaikkapa muutamia blogi- tai vaikkapa myyntisivujasi Sharing Debugger-työkalulla – näin testaat kätevästi miltä Facebookissa jakamasi linkit sisältävät ja antavat tiedon siitä, tarvitseeko jotain osiota muokata.

Ota yhteyttä

Katso myös

Pieni hetki luovuudelle?

Kuinka usein ehdit antaa aikaa luovuudelle? Ota arjessa pieni paussi meidän kanssa ja tilaa meidän uutiskirje tukemaan yrityksesi luovuutta.