Blogi

Mikä hitto on brändi?

Brändi. Yrityksen arvokkain ja tärkein voimavara on brändi. Niin sanovat konsultit. Niin sanovat myös ammattipuhujat. Ja markkinointitoimistot. Mekin ollaan sitä mieltä Tovarilla. Brändistä ja brändäämisestä puhutaan paljon, mutta mikä se brändi sitten oikeastaan on?

Brändi on mielikuva

Brändi on kaikessa lyhykäisyydessään se, minkälainen mielikuva ihmisillä on yrityksestä. Ne asiat, mitä he kertovat yrityksestäsi aamukahvipöydissä tai istuessaan kavereiden kanssa kaljalla. Päänsisäinen mututuntuma siitä, minkälainen yritys on. Jos sitten puhutaan ihmisestä, niin se on henkilöbrändi.

Brändi ei siis missään nimessä ole se, mitä sinä sanot sen olevan. Voit toki pyrkiä vaikuttamaan ihmisten käsitykseen sinusta toiminnallasi ja viestinnässäsi, mutta silti ihmiset muodostavat käsityksen sinusta yhdistellen heidän kokemuksia erilaisista kohtaamisista yrityksen kanssa.

Aina, kun ihminen kohtaa yrityksen, vaikuttaa se jollain tavalla hänen käsitykseensä yrityksestä. Kohtaamiset voivat joko vahvistaa aiemmin luotuja käsityksiä tai sitten ne voivat pikkuhiljaa muuttaa ihmisen suhtautumista yritykseen. Tämä toimii molempiin suuntiin. Oman brändin luominen on suurimmalta osin toimintaa.

Brändi kilpailuetuna

Yrityksen ja ihmisen välisiä kohtaamisia tapahtuu fyysisessä maailmassa toimistollasi, tapaamisissa, myymälässäsi, printtimainosten välityksellä ja maanantaiaamun kahvipöytäkeskusteluissa työpaikoilla. Vielä 90-luvulla näiden kohtaamisien hallinta oli helppoa.

Nyt isossa kuvassa ovat myös kohtaamiset digitaalisella puolella, firmasi nettisivuilla, sosiaalisissa medioissa, Google-hauissa ja keskustelupalstoilla. Ei ole ”aivan sama”, jos verkkosivusi ovat hieman kulahtaneet, somea on päivitetty viimeksi jouluna 2014 ja Googlen haulla yrityksestäsi ei löydy oikeita tietoja. Kaikki kohtaamiset joko rakentavat tai syövät luottamusta.

Yhteistä kohtaamisille on siinä, että niissä sinun on mahdollista pyrkiä vaikuttamaan ihmiseen ja hänen käsitykseensä sinusta tai yrityksestäsi. Jos brändisi on totta ja kerrot siitä hyvin, pärjäät.

Brändin tulee olla yhtenäinen

On tärkeää, että kuva sinusta ja yrityksestäsi on samassa linjassa ja yhtenevä kaikissa kohtaamisissa. Sinun arvojesi ja toimintamalliesi tulisi välittyä kaikissa kohtaamisissa samalla tavalla. Web-sivujen tulisi olla visuaalisuudeltaan ja kerronnaltaan linjassa sosiaalisen median kanssa. Henkilökuntasi pitäisi puhua ja edistää samaa tarinaa yrittäjän kanssa. Verkkosivuilla tehdyt lupaukset ja komeat kuvat tulisi lunastaa silloin, kun asiakas tulee fyysisesti paikalle. Brändisi on lupaus, joka täytyy täyttää kaikissa kanavissa, kaikissa kohtaamisissa.

Brändi ei muodostu muutamassa viikossa, eikä välttämättä muutamassa vuodessakaan. On luonnollista, että ihmiset eivät tunne uutta yritystä, eikä sen toimintaa, jolloin heillä ei ole minkäänlaista käsitystä yrityksestä. Brändin muodostumiseen ja sen rakentumiseen voidaan kuitenkin vaikuttaa ja sitä voidaan edistää tekemällä paljon jalkatyötä. Yrityksen brändi on aina olennainen osa yrityksen arvoa. Hyvä brändi tekee yrityksestä arvokkaamman ja toisinpäin.

Brändin rakentaminen on hyvää asiakaspalvelua ja viestintää. Lue niistä lisää toisesta blogiartikkelistamme, joka ikään kuin jatkaa siitä, mihin tämä artikkeli jää.

Tekstiin lisätty sisältöä elokuussa 2020