Blogi

Mörkö, maailmanmestaruus ja meemit

Suomen jääkiekkomaajoukkueen mestaruus sai kansakunnan innostumaan. Koko prosessi altavastaajana kisoihin lähteneen joukkueen kultaan huipentuneesta kasvutarinasta kaappasi mukaansa ihan poikkeuksellisella tavalla. Osaltaan tähän oli vaikuttamassa myös, että tämä oli ensimmäinen syvän someajan mestaruus. 2011 Facebook oli toki jo iso juttu, mutta sosiaalinen media ei ollut samalla tavalla yksi elämänpiiri, kuten nyt. Tämä virtuaalinen yhteys synnytti myös elävän elämän yhteyttä, kun torit täyttyivät pelin loputtua muuallakin kuin Helsingissä.

Kuvakaappaus Sauli Niinistön Twitteristä

Kuvakaappaus Sauli Niinistön Twitteristä

Jotkut organisaatiot onnistuivat viestimään aallonharjalla ja osallistumaan koskettavalla tavalla tähän yhteiseksi koettuun hetkeen. Yhteistä näille onnistumisille oli heittäytyminen ja toisaalta pitäminen kiinni omasta asiasta. Kirkko etsi tilanteeseen sopivan jakeen Raamatusta, presidentti vastasi nauraen samalla itselleen hyväntahtoisesti ja keskustapuolue jakoi itse humoristista kvasikorrelaatiota puolueen vaalitappioiden ja maailmanmestaruuksien välillä.

Kuvakaappaus Suomen Keskustan Twitteristä

Kuvakaappaus Suomen Keskustan Twitteristä

Kuvakaappaus Suomen ev. lut. kirkon Twitteristä

Kuvakaappaus Suomen ev. lut. kirkon Twitteristä

Kuten aina, tällaisten tapahtumien symboliksi nousee ihminen tai joukko ihmisiä. Ville Peltonen, Tupu, Hupu ja Lupu tai Mikael “ilmaveivi” Granlund. Kisojen alussa se oli maaleja sylkenyt Kaapo Kakko, mutta ratkaisupeleissä päällimmäiseksi nousi joukkueen kapteeni Marko “Mörkö” Anttila. Lempinimi Mörkö kantaa myös mukanaan Suomen ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta, sillä Anttila peri nimityksen pelatessaan TPS:ssa, vuoden 1995 maailmanmestarilta Mörkö-Marko Kiprusoffilta.

Mörkö taas on samaistettu vahvasti Muumien Mörköön. Muumilaakson hahmot ovat kasvaneet osaksi suomalaisten tapaa luokitella ihmisiä. Meillä oli Muumi-mamma presidenttinä ja suosittua kansanhuvia on etsiä itseään muistuttava Muumi-hahmo.

Muumien Mörkö onkin päässyt esittämään Suomen jääkiekkomaajoukkuetta lukemattomissa meemeissä. Sinällään Muumien Mörön olemus ei oikeastaan vastaa juuri lainkaan 203-senttistä jääkiekkoilijaa, mutta meemien maailmassa sillä ei ole väliä.

Joka tapauksessa nyt juhlitaan ja se tapahtuu paljolti kun kerromme toisille tarinoita maailmanmestareista ja suhteestamme heihin. Viime vuosien repivän ilmapiirin jälkeen tämä yhdistävä asia tuntuu erityisen hyvältä.