Blogi

Pohjois-Karjalan kunnat venäläisten verkkohauissa

Kun ihminen hakee vaihtoehtoja, käyttää hän siihen hakukonetta. Suomessa se on lähes aina Google, mutta venäläiset käyttävät tilastojen mukaan mieluiten Yandexin verkkohakupalveluita. Mutta kummallekin hakukoneelle on yhteistä se, että jos haluaa tavoittaa venäläisen kuluttajan, on mentävä pintaa syvemmälle ja tutkittava eri termien merkitystä ja vaikuttavuutta.

Kävimme yksittäin läpi jokaisen Pohjois-Karjalan kunnan ja selvitimme, kuinka paljon kunkin kunnan nimen sisältäviä hakuja tehdään Yandex -hakupalvelussa kuukausittain. Sisällytimme hakumääriin sekä kyrillisillä kirjaimistolla että latinalaisin aakkosin tehdyt haut ja näiden yhdistelmät.

Venäläisten tekemät haut Pohjois-Karjalan kunnista Google -hakukoneessa.
Venäläisten tekemät haut Pohjois-Karjalan kunnista Yandex -hakukoneessa.

Tuloksista teimme tulkintaa helpottavan kartan ja kategorioinnin. Näiden avulla voi nähdä mitkä alueet Pohjois-Karjalassa ovat venäläisten silmissä kiinnostavimpia ja mistä aihepiireistä he etsivät lisätietoja.

Hakumäärät ovat Yandexin antamia keskiarvoja, eikä pelkän hakutermin avulla pysty välttämättä päättelemään, mitä todella haetaan. Mutta suuntaa tulokset antavat varmasti

Vertailun vuoksi haimme samat tilastot myös Googlesta.

Venäläisten tekemät haut Pohjois-Karjalan kunnista Google -hakukoneessa.
Venäläisten tekemät haut Pohjois-Karjalan kunnista Google -hakukoneessa.

Joensuu ja Koli kärjessä

Selvä ykkönen Yandex-hakumäärissä on Joensuu. Joensuuhun liittyviä hakuja tehdään yli 6 400 kertaa kuukaudessa, joka on hieman yli puolet koko maakunnan keräämästä näkyvyydestä. Kaikki Pohjois-Karjalan kunnat yhteensä tuottavat noin 12 200 hakukertaa kuukaudessa.

Selkeänä kakkosena kunnan nimiin liittyvissä hauissa tulee Kontiolahti noin 1 500 hakukerralla. Kolmantena on Kitee noin 750 hakukerralla ja sitä seuraa Koli yli 600 hakukerralla kuukaudessa. Heikoiten hakutuloksissa pärjäävät Rääkkylä, Polvijärvi ja Valtimo alle sadalla kuukausittaisella hakukerralla. Outokumpua haetaan noin 400 kertaa kuukaudessa, mutta on mahdotonta sanoa millä osalla hauista on tarkoitettu metalliyhtiötä ja millä Outokummun kaupunkia.

Kauppa ja liikenne

Kun haut jaetaan kategorioihin, ovat ykköspaikalla kauppoihin liittyvät haut. Tämä kategoria sisältää hakulausekkeet joissa on määritelty kunnan nimi + yksittäinen kauppa tai sana kaupat. Toiseksi eniten hakutuloksia tulee hakutermeillä, jotka sisältävät Kontiolahden ja ampumahiihdon. Mielenkiintoista on nähdä, kasvaako Pohjois-Karjalaan ja ampumahiihtoon liittyvien hakujen määrä kisojen lähestyessä. Kolmanneksi kategoriasarjassa pääsevät liikenne ja reitit, pääasiassa Joensuun osalta. Venäläiset hakevat esimerkiksi Pietari-Joensuu- ja Petroskoi-Joensuu-yhteyksiä.

Työ- ja koulutuskategoriat keräsivät venäläisten hakuja Pohjois-Karjalan alueella yhteensä n. 150 hakukertaa kuukaudessa. Vertailun vuoksi pelkästään Lappeenrannan työpaikkoihin liittyviä hakuja tehdään Yandex:ssa vajaa tuhat kertaa kuukaudessa ja Lappeenrannan yliopistoakin haetaan yli 300 kertaa. Tämän tilanteen voi tulkita myös mahdollisuudeksi markkinoinnissa. Siinä tarvittavaa näkyvyyttä voi tätä kautta hankkia kahdella tavalla: hakukoneoptimointi ja hakusanaimainonta.

Hakukoneoptimointi ja hakusanamainonta

Kun Yandexiin syöttää hakutermin, Yandex näyttää hakijalle listan verkkosivustoista, joista se uskoo vastauksen hakijan ongelmaan löytyvän. Tuloslistalle pääsee, jos verkkosivuston optimointi on tehty hyvin ja nimenomaan venäläisten käyttämille hakutermeille. Lisätietoa hakukoneoptimoinnista voi lukea tästä postauksesta.

Kaikilla hakutermeillä on myös mahdollista mainostaa Yandex:ssa. Nämä tulokset eivät näy verkkosivulistauksessa, vaan sen ylä- ja oikealla puolella lyhyinä tekstipohjaisina mainoksina. Mainostamalla oikeilla hakutermeillä Yandexissa yritys pystyy saamaan verkkosivuille tasaista kävijävirtaa tai lisäkävijöitä sesonkiaikoina kustannustehokkaasti.

Kirjoittaja on sekä verkkomainontaan että Venäjään erikoistunut mainosmies.