Blogi

Yrittäjä – älä käytä sosiaalista mediaa yrityksesi ilmoitustauluna!

Sosiaalinen media on muokannut ihmisten odotuksia yritysviestinnästä rajusti. Yritykset, jotka käyttävät sosiaalista mediaa työntämällä kanavat tukkoon ilmoittelua, hintoja ja tarjouksia, eivät ymmärrä sosiaalisien medioiden luonnetta ja pettävät seuraajiensa odotukset perinteisellä ”osta nyt, kun mulla on tää tarjouksessa” mainonnalla.

Viestimällä pelkästään tarjouksista, hinnoista ja tuotetiedoista et saa kerättyä yrityksesi ympärille puolestasi puhuvaa joukkoa oikeita faneja. Siihen päästäksesi on sinun viestittävä mielenkiintoisemmin.

Tarjousilmoittelun sijaan, sinun tulisi keskittyä mielenkiintoisten sisältöjen tuottamiseen ja niiden jakamiseen sopiville kohdeyleisöille. Se, mitä mielenkiintoisuus tarkoittaa sinun yrityksesi ja kohdeyleisösi kohdalla täytyy sinun itse löytää ja testata. Voit aloittaa testaamisen vaikka auttamalla, viihdyttämällä ja kertomalla tarinoita.

Auta asiakkaitasi

Olet asiantuntija yrityksesi toimialalla ja tiedät aihepiiristäsi paljon enemmän, mitä muut ihmiset. Miksi et siis kirjoittaisi vaikka lyhyitä Facebook-vinkkejä tai Instagram-kuvia, joilla välität arvokasta tietoa eteenpäin ja helpotat seuraajiesi elämää? Jos joku ottaa neuvosi käyttöön ja kokee sen toimivaksi, olet onnistunut luomaan pientä kiitollisuudenvelkaa. Kiitolliset ihmiset ostavat sinulta helpommin.

Parhaassa tapauksessa saat luotua yrityksesi sosiaalisen median syötteestä toimialasi arvokkaimman ja relevanteimman tietolähteen, yritysmaailman Niksi-Pirkan jota myös kilpailijasi seuraavat vinkkiesi takia.

Viihdytä ja hauskuuta

Ihmisten viihdyttäminen saattaa aluksi kuulostaa vähän oudolta yrityksen näkökulmasta, mutta se käy kuitenkin järkeen. Viihtymisen vuoksihan suuri osa ihmisistä somessa pyöriikin. Viihdyttävät sisällöt saavat todistetusti reilusti reaktioita aikaan ihmisissä. Otetaan vaikka esimerkiksi Helsingin Energia (Helen) ja heidän lanseeraama henkilöhahmo Yrjö Uusivirta, joka esittelee Helenin teknologioita ja toimintaa rivon töhöilykomiikan keinoin.

Veikkaan, että videolla ei olisi tuota vajaata 200 000 näyttökertaa ja ihmiset eivät tietäisi pätkääkään siitä, että Helen kerää talteen lämpöä asuinkiinteistöjen hukkavedestä, ellei Helen olisi tuonut asiaa ilmi näin viihdyttävällä tavalla. Jos Helen olisi tehnyt perinteisen yritys- tai teknologian esittelyvideon, olisi tiedon leviäminen jäänyt hyvin laihaksi.

Komiikkaan ja hauskuuteen käärittynä moni informaatio ja tarjous uppoaa yleisöön paremmin ja saa luonnollista levikkiä.

Kerro tarinoita jokapäiväisestä toiminnasta

Kolmas hyvä keino alkaa luoda ihmisiä kiinnostavaa sisältöä sosiaaliseen mediaan on kertoa tarinoita yrityksen jokapäiväisistä toiminnoista ja henkilöistä niiden takaa. Miten asiat valmistuvat tehtaallasi tai kuinka tuota palveluita toimistollasi? Mitä yrittäjän päivärutiiniin sisältyy? Miltä valmiit tuotteet näyttävät niiden käyttökohteissa? Minkälaisia asioita otat huomioon kun tuotat palveluitasi? Minkälaisia tarinoita sinun asiakkaillasi on?

Yrityksesi jokapäiväiset asiat ovat tylsiä vain sinusta. Oikeasti ihmisillä on halu päästä seuraamaan sitä, mitä kulisseissa tapahtuu ja miten asioita tuotetaan. Miten puusepän tekemät portaat valmistuvat vaihe vaiheelta? Mitä autokorjaamolla tehdään missäkin palvelussa? Kuinka taiteilija valmistaa taulunsa? Miten markkinointivideo muodostuu ja miltä kuvauspaikalla näyttää? Kuvat, tekstit ja videot näistä asioista ovat sellaisia, joita asiakkaasi harvemmin näkevät.

Samalla kun näytät ihmisille, mitä te päivittäin teette, valaiset arvojasi heille ja näytät kuinka paljon työtä tai näkemystä toimintasi vaatii. Ajan kanssa seuraajiesi arvostus sinua kohtaan kasvaa.

Auttaminen, viihdyttäminen ja jokapäiväisen toiminnan avaaminen eivät ole toisiaan poissulkevia teemoja. Voit tehdä kaikkia kolmea vuorotellen tai vaikka pyrkiä kaikkeen yhdellä julkaisulla, kunhan et vain käytä sosiaalista mediaa pelkkänä ilmoitus- ja tarjouskanavana. Sitä ei halua seurata edes äitisi, vaikka hän sivustasi tykkääkin.