Blogi

Oma fontti

Tovari Sans

Lempeä, vähän pullea, leikkimielinen, ei liian totinen, luettava, tiivis.

Siinä muutama adjektiivi kuvaamaan Tovari Sansia – Tovarin omaa kirjasinta, jonka vääntäminen ei ollut niin yksioikoinen homma kuin voisi kuvitella.

Ensiksi syntyi yleisilme isoilla ja pienillä kirjaimilla. Vaikka kirjasimesta piti saada leikkimielinen, niin sen piti kuitenkin olla viimeisen päälle käytettävä. Tämä taas tarkoittaa, että essentiaalien (A-Ö ja 0-9 -merkkien) lisäksi valikoimaan pitää saada riittävästi erikoismerkkejä, esimerkiksi @, €, π, ❤, ™ , ® ja niin edelleen.

Kun merkkien valinnasta ja niiden laatimisesta samantyyliseksi on selvitty (tämä onnistui Adobe Illustratorin avulla), on vuorossa kirjainvälistysten määrittely. Eli merkkien korkeuden ja leveyden määrittely. Koska Tovari Sansista ei ollut tulossa tasalevyistä, kuten vaikka Courierista, nämä täytyi säätää pääosin käsin. Käytännössä kirjainvälistyksillä tehdään kirjasimista siistimmän ja luettavamman näköisiä – muokataan varmistetaan, että kukin merkki vie koolleen sopivan tilan: i-kirjaimen ympärillä ei saa olla kamalasti väljää ja V ja A istuvat nätisti vierekkäin.

Tämän projektin otti harteilleen Vepu, joka oli harrastusmielessä kirjasimia luonut jo aikaisemmin.

Kokeile miten tuotos toimii.

Tai, jos koko stoori kiinnostaa, suuntaa blogiin.